Kategoriler
Matematik

Nokta, Doğru, Doğru Parçası, Işın ve Düzlem Nedir?

Nokta Nedir?

Eni, boyu ve yüksekliği olmayan işarete nokta denir. Bir noktadan sınırsız sayıda doğru geçer. Noktaya örnek verecek olursak kalem ucunun bıraktığı iz, cümle sonlarına konulan işaret v.s. Ayrıca haritalarda il merkezleri ve ilçe merkezleri de nokta ile gösterilir.

Sponsorlu Bağlantılar

• şeklinde gösterilir.

Doğru Nedir?

Her iki yönde de aynı doğrultuda bulunan noktaların birleşimine doğru denilmektedir. Doğru belli bir kalınlığı, bir başlangıcı ve bir sonu yoktur. Sadece uzunluğu vardır. Doğruya örnek verecek olursak gergin tutulan ip, düz olan bir çubuk, düz olan bir yol v.s.

doğru nedir

Doğru Çeşitleri ve Durumları

3 farklı doğru vardır. Bunlar yatay doğru, dikey doğru ve eğik doğru.

doğru çeşitleri

Doğruların durumları ise paralel doğru, kesişen doğru ve dik kesişen doğru olarak söylenebilir. Paralel doğrular asla kesişmezler. Kesişen doğrular bir noktada kesişen doğrulardır. Dik kesişen doğru ise doğruların birbirine dik kesişmesi durumudur.

doğru durumları

Doğru Parçası Nedir?

Başlangıcı ve bitişi olan noktaların birleşimine doğru parçası denilmektedir. Bir doğru parçasının başlangıcı ve bitişi uzatılamaz. Doğru parçasına örnek verecek olursak çubuk makarna.

doğru parçası nedir

Işın Nedir?

Başlangıcı olan ama bitiş noktası olmayan yani başlangıcı belli ama bitişi belli olmayan (sınırsız) doğrulara ışın denilmektedir. Işına örnek verecek olursak televizyon ya da radyo anteni.

Sponsorlu Bağlantılar

ışın nedir

Düzlem Nedir?

Köşesi ve kenarı olmayan sınırsız noktalar kümesine düzlem denir. Bir camın yüzeyi ya da bir duvarın yüzeyi birer düzlemdirler.

düzlem nedir

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi