Kategoriler
Sözlük

Dekontaminasyon Nedir? Kontaminasyon Nedir?

Dekontaminasyon ve kontaminasyon kelimeleri günlük hayatta duymadığımız kelimelerdir. Ancak ihtiyaç duyduğumuzda öğrenebileceğimiz bu kelimeleri açıkladık.

Kontaminasyon ve Dekontaminasyon Ne Demektir?

Bir nesnenin istenmeyen mikroorganizmalarla teması ve kirlenmesine kontaminasyon denir. Toksik bir maddenin mikroorganizmalardan arındırılmasına ise dekontaminasyon denilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Dekontaminasyonda Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

3 yöntem ile arındırılır. Bunlar temizlik, dezenfeksiyon ve sterilizasyon teknikleri. Tekrar kullanılacak aletler dekontaminasyon yöntemi ile temizlenir. Bu işlemleri yapan personellerin işlem sırasında bazı tedbirler alması gerekir. Bunlar sıvı geçirmeyen önlük, maske, eldiven, gözlük v.b. Böylece temizlenmek istenen sporlardan ve mikroorganizmalardan korunmuş olurlar.

Dekontaminasyon Nedir? Kontaminasyon Nedir?
Dekontaminasyon Nedir? Kontaminasyon Nedir?

Temizlik: Dekontaminasyonda işleminde ilk adım tabi ki temizliktir. Bu işlemde yabancı maddeleri ortamdan uzaklaştırmak için su ve deterjan kullanılarak yapılır.

Dezenfeksiyon: Cansız ortamdaki patojen mikroorganizmaların öldürülmesi veya üremelerinin durdurulması için yapılan işlem ise dezenfeksiyon işlemidir.

Sterilizasyon: Son işlem ise sterilizasyon işlemidir. Bu işlemde çeşitli yöntemlerle sporlarda dahil tüm mikroorganizmalar yok edilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi