Kategoriler
Sözlük Teknoloji

Server Nedir? Server Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Server Nedir? Server Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Server nedir, Server ne demektir, Server kelimesinin tanımı, Server kelimesinin eş anlamlısı, Server kelimesinin ingilizce karşılıkları, Server ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Server hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Server Tanımı

Server kelimesi İngilizce kökenli bir kelimedir ve Server kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1 – isim Sunucu

2 – bilişim Bir ağda diğer kullanıcılar tarafından erişilen kaynakları barındıran bilgisayar

Server Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Server kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Server kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Server kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Server kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Server İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Server kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Server kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Server İle İlgili Birleşik Sözler

Server kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Server kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Server İngilizcesi

Server kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Server – sunucu

Server Hakkında Detaylı Bilgi

server (sunucu) nedir

Sunucu (İngilizce: Server), bilgisayar ağlarında, diğer ağ bileşenlerinin (kullanıcıların) erişebileceği, kullanımına ve/veya paylaşımına açıkkaynakları barındıran bilgisayar birimi. Bir ağda birden fazla sunucu birim bulunabilir. Karşıtı istemci (İngilizce: Client) dir.

Çeşitleri de vardır: Shared Hosting (paylaşımlı barındırma), Co-Location, Reseller ve Dedicated Hosting (barındırma). Paylaşımlı barındırmada bir sunucuda birden fazla alan (İngilizce: domain) barındırılabilir. Co-Location, Kendi sunucumuzu özel hazırlanmış veri merkezlerinde yüksek hızda hizmet bağlantısı ile yayına açar. Dedicated, Sunucu ve bağlantı dahil tüm hizmetler firma tarafından karşılanır. Reseller Hosting de belli sayıda alan (domain), disk ve bandwidth sınırları ile kullanıcıya sunulur. Windows türevi ve UNIX türevleri mevcuttur.

Windows tarafından önceleri Windows NT vardı fakat zamanla Windows 2000 Server, Windows 2003 Server ve Windows 2008 Serverpiyasaya çıktı. Linux tabanlı RedHat ve SUSE dağıtımları da sunucu pazarında kendine yer edinmişlerdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Ayrıca sunucuların hangi amaçla kullanılacağı da önemlidir. Örnek vermek gerekirse web hizmeti veren sunucular vardır. Bunlara örnek olarak Apache, Microsoft IIS ve Abyss ve Fastream IQ Web/FTP Server gösterilebilir. Dosya paylaşım, canlı yayın ve hatta çevrim içi (İngilizce: online) oyun hizmeti verenleri de mevcuttur. Tüm bu sunucuların değişik sistem gereksinimleri olacaktır.

Sunucu Bilgisayar Nedir?

Sunucu bilgisayar (İngilizce: Host Computer), kaliteli donanım ekipmanları ile oluşturulan ve sunucu olarak kullanılan bilgisayarlardır. Tıpkı kişisel bilgisayarlar gibi sunucu bilgisayarlar da; birer adet monitör, CD yazıcı, sistem ünitesi, mouse ve klavyeden oluşur. Bu bilgisayarlar, ana ya da yönetici bilgisayarları diğer bilgisayarlara bağlamakla birlikte veri alışverişini sağlar ve eş zamanlı olarak ağa bağlı her bir bilgisayar için ev sahipliği yapar. Bu nedenle sunucu bilgisayarlar ev sahibi ve konuk arasındaki biyolojik ilişkiyi yansıtacak şekilde İngilizce’de “host computer” olarak bilinir. Ağ topluluğuna veri dağıtım ve yönetim merkezliği yapar. Özellikle bilgisayarlara erişim ve kullanıcı veritabanı yönetimi, belge düzenleme, yayınlama, web geliştirme ve video işleme uygulanmasını sağlayan özel yazılım uygulamalarını çalıştırmanızı sağlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi