Kategoriler
Fizik

Ohm Kanunu Nedir Formulü Açıklaması ve Direncin Değişimi

Ohm Kanunu Nedir Formulü Açıklaması ve Direncin Değişimi konusu Fizik alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Ohm Kanunu Nedir Formulü Açıklaması ve Direncin Değişimi konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Ohm Kanunu Nedir Formulü Açıklaması ve Direncin Değişimi konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Ohm Kanunu Nedir Formulü Açıklaması ve Direncin Değişimi

Ohm Kanunu Nedir Formulü Açıklaması ve Direncin Değişimi başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Resimde görülen bir direnç elemanıdır. Üzerindeki renkli çizilerde o direncin değerini göstermektedir. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Ohmmetre

Ohm Kanunu Nedir Formulü Açıklaması ve Direncin Değişimi

Ohm Kanunu Nedir Formulü Açıklaması ve Direncin Değişimi başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. ohm, metre-kilogram-saniye (MKS) sisteminde elektrik direnci birimidir. Adını 19. yüzyıl Alman fizikçi Georg Simon Ohm‘dan alan ohm, uçlarına bir voltluk bir gerilim (potansiyel farkı) uygulandığında içinden bir amperlik akım geçen bir iletken telin direncine ya da içinden bir amperlik akım geçmesi için bir vatlık enerji harcanmasını gerektiren bir devrenin direncine eşittir. Ohm yasasına göre direnç, gerilimin akıma bölümüne eşittir; bu ilişkide gerilim birimi volt, akım birimi amper ve direnç birimi ohmdur.

Fizik alanına ait Ohm Kanunu Nedir Formulü Açıklaması ve Direncin Değişimi konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Dirençle bağıntılı olan ve gene ohm olarak ölçülen öteki devre özellikleri, devrenin içinden geçen alternatif akıma karşı gösterdiği toplam engelleme olan elektriksel empedans ile empedansın indüktanstan ya da kapasitanstan kaynaklanan bileşeni olan reaktanstır. Akustik ve mekanik sistemlerde de benzer biçimde akustik ohm ve mekanik ohm birimlerinden yararlanılır. Ohmmetre, dirençölçer olarak da bilinir, elektrik direncini ölçmeye yarayan aygıttır. Temel ohmmetre cihazı, ölçülecek dirence seri ya da paralel olarak bağlanabilecek bir gerilim kaynağı ile bir galvanometreden oluşur. Paralel bağlantı biçiminde (paralel ohmmetre) direnç büyüdükçe galvanometreden geçen akım da artar. Galvanometreye seri olarak değeri bilinen dirençler eklenerek, ölçüm aralığı, yani aygıtın duyarlı ölçüm yapabildiği değerler değiştirilebilir. Seri bağlantıda (seri ohmmetre) direnç büyüdükçe akım azalır. Bu bağlantı biçiminde ölçüm aralığını değiştirmek için, değeri bilinen dirençler, ölçülecek dirence paralel olarak eklenir. Yüksek dirençlerin ölçülmesi için kadran megohm ( ohm) cinsinden bölmelenmiştir; bu aygıta megohmmetre ya da “meger” denir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi