Kategoriler
Bilim Sözlük

Jeoloji Nedir? Jeoloji Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Jeoloji Nedir? Jeoloji Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Jeoloji nedir, Jeoloji ne demektir, Jeoloji kelimesinin tanımı, Jeoloji kelimesinin eş anlamlısı, Jeoloji kelimesinin ingilizce karşılıkları, Jeoloji ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Jeoloji hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Jeoloji Tanımı

Jeoloji kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Jeoloji kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim Yer bilimi

Jeoloji Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Jeoloji kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Jeoloji kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Jeoloji kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Jeoloji kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Jeoloji nedir

Jeoloji İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Jeoloji kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Jeoloji kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Jeoloji İle İlgili Birleşik Sözler

Jeoloji kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Jeoloji kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Jeoloji İngilizcesi

Jeoloji kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Jeoloji – geology

Jeoloji Hakkında Detaylı Bilgi

Dünyanın katı maddesinin, içeriğinin, yapısının, fiziksel özelliklerinin, tarihinin ve onu şekillendiren süreçlerin incelenmesini içeren bilim dalıdır. Yer bilimleri bünyesinde ele alınır. Jeoloji veya yer bilimi, dünyanın katı maddesinin, içeriğinin, yapısının, fiziksel özelliklerinin, tarihinin ve onu şekillendiren süreçlerin incelenmesini içeren bilim dalıdır. Yer bilimleri bünyesinde ele alınır. Yerbilim geniş anlamı ile, yerküresinin güneş sistemi içerisindeki durumundan onun fiziksel ve kimyasal özelliklerine, oluşumundan bu yana geçirdiği değişikliklere, üzerinde yaşayan canlıların evrimine kadar geniş bir kapsama sahiptir.

Yer yuvarlağın tarihinden, yaşam, yer kabuğunun bileşimi ile yapısal koşullardan ve yer üzerinde gelişen evrimlere hakim kuvvetlerden bahseden bilimdir. Yerbilim, dar anlamı ile ya da çoğunlukla algılandığı biçimiyle, bütün yeryuvarlağının değil, özellikle ortalama kalınlığı 35 km olan katı yerkabuğunun bilimidir. Bu şekliyle jeoloji, yeryüzünü ve yeryüzü ile insan toplulukları ilişkisini inceleyen coğrafyadan (jeomorfoloji) ve yerküresini tüm olarak fiziksel yöntemlerle inceleyen jeofizikten ve jeokimya ve de jeodeziden ayrılmaktadır. 

Astrojeoloji (bazen gezegensel jeoloji olarak çevrilebilecek planetary geology olarak da anılır) ise güneş sistemindeki diğer cisimlere jeolojik prensiplerin uygulanmasını içerir. Bununla birlikte, selenoloji (Ay bilimi – Ay’ın incelenmesi) gibi, özelleşmiş terimler de kullanılmaktadır. Yerbilimciler Dünya’nın yaşının yaklaşık olarak 4,6 milyar yıl olarak tanımlanmasına yardımcı olmuşlar, Dünya’nın litosferinin hareketli tektonik plakalara ayrıldığını tespit etmişlerdir. Teorik boyutun yanı sıra, jeoloji çok geniş bir pratik alana sahiptir; yerbilimciler örneğin dünyanın doğal kaynaklarının ve metallerin yerlerinin tespit edilmesine ve idare edilmesine yardımcı olurlar. Ayrıca değerli taşlar ve birçok mineral ile de ilgilenirler.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi