Kategoriler
Bilim

Ölçme Neden Önemlidir? Fizikte Ölçmenin Önemi

Ölçüm yapmak neden önemlidir, ölçme olayının önemi, ölçümler neden olur, neden ölçüm yapılır, fizikte ölçüm yapmak nasıl olur, fizikte ölçüm neden önemlidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Ölçüm Yapmanın Önemi Nedir?

Ölçme, bugün gündelik hayatımızda çokça kullandığımız bir işlem olup uzunluğu metre, ağırlığı kilogram, sıcaklığı santigrat ve sıvı hacimlerini litre ile ölçmekteyiz. Herhangi bir uzunluk miktarı ölçülürken dünyada herkes tarafından kabul edilen 1 metrelik uzunluğun ölçülecek uzunluk içerisinde ne kadar bulunduğunun karşılaştırılması yapılır. Diğer tüm ölçme işlemlerinde mantık aynıdır. Günlük hayatta ölçüm yapmak ve herhangi bir büyüklüğü, o büyüklüğün birimi ile karşılaştırmak işlemi ile farkında olarak veya olmadan çoğu kez karşılaşıp ölçme yapmadan birçok işlemlerimizi sonuçlandıramamaktayız.

Alacağımız ürünü standart birimi ile karşılaştırıp miktarını ve fiyatını tespit etme ihtiyacı, ölçme işlemini zorunlu kılan bir faktördür. Elektriksel büyüklüklerinin ölçülmesi, yani kendi birimi ile karşılaştırmasını da zorunlu kılan faktörler mevcuttur. Bunlar: Harcanan elektrik enerjisini ölçmek, alıcının çalışma standartlarına uygun elektriksel büyüklükler ile çalışıp çalışmadığını kontrol ederek sürekli ve kesintisiz çalışmayı sağlamak, ölçülen elektriksel büyüklüğün değerine göre istenmeyen durumlar için önlem almak, elektrik ve elektronik elemanlarının sağlamlık kontrolünü yapmak, devre veya devrelerde arıza tespiti yapmak ve enerji olup olmadığını kontrol etmek bu zorunluluğu meydana getiren faktörlerden
bazılarıdır.

Fiziksel büyüklüklerin ölçülmesinde, her büyüklük için bir ölçü birimi kullanıldığı gibi, elektriksel büyüklüklerin ölçülmesinde de elektriksel birimler kullanılır.

fizikte ölçüm

Fizikte Ölçüm Yapmanın Önemi

Bütün deneylerde çıkan sonucu ölçmek gerekir, bazen kaba ölçümler yeterli olurken bazen çok hassas, atom düzeyinde ölçümler yapmak gerekir. Bazen de atomdan daha küçük parçaların varlığını kanıtlamak için onların etkilerine dayalı ölçümler yapmak gerekir. Fizik bilimi teorik bilgiler içermesine rağmen bu teorik bilgiler de deneysel sonuçlardan destek alır. Yani tamamen deneyler üzerine kurulu diyebiliriz, deney için de ölçüm şart olduğundan ölçümsüz bir fizik düşünülemez.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

“Ölçme Neden Önemlidir? Fizikte Ölçmenin Önemi” için 5 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi