Kategoriler
Bilim

Radyasyonun Etkileri Ne Kadar Sürer? Radyasyon Süresini Etkileyen Faktörler

Radyasyon nedir, radyasyon ne demektir, radyasyonun etkileri nelerdir, radyasyonun etkilerinin süresi ne kadardır, radyasyon etkisi ne kadar sürer.

Sponsorlu Bağlantılar

 Radyasyon Süresini Etkileyen Faktörler

Radyasyonun etkisi radyasyonu yaratan kaynağa, radyasyonun etkilendiği canlı ya da cansız cisme göre değişir. Radyasyonun yayıldığı yerde hiçbir canlı bulunmasa bile toprağın yıllar sonra ekilmesiyle elde edilen bitki vb.lerde dahi etkilenme görülmektedir.

Hatta radyasyonun etkilediği ama iyileşen saptanan insanların, radyasyondan etkilenen yörelerde yaşayan insan ya da hayvanların yeni nesillerinde “gen bozulmalarının” da olabileceğini bilim adamları belirtmektedirler. Bu nedenle radyasyonun etkisi 1 yıl ya da 5 yıl sürer gibi bir zaman diliminden söz edemeyiz.

radyasyon

Radyasyon Etkilerinin Süresi

Radyasyonu yayan elementin yarı ömrü belirleyicidir radyasyonun etki süresinde. Bir radyoaktif elementin yarı ömrü ise o elementin kütlesinin yarıya inmesi için geçen süredir. Yani radyoaktif elementler her geçen yarı ömürlerinde iki kat azalırlar, tamamen yok olmazlar ama etkisinin minimuma indiği bir nokta vardır o elementin. Bazı radyoaktif elementlerin yarı ömürleri birkaç yılı bulurken bazıların ki ise sadece birkaç saniyedir.

 

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi