Kategoriler
Biyoloji

Maddenin Halleri

Maddenin Fiziksel Halleri

Maddeler doğada 3 fiziksel halde bulunurlar. Bunlar katı, sıvı ve gaz halleridir. Bu haller birbirleri arasında dönüşebilirler. Yalnız bu 3 halin dışından evrendeki (dünya dışındaki) maddelerin %99 plazma halindedir. Yani iyonlaşmış gaz halindedir. Ama biz yaşadığımız dünya gezegeni için maddenin hallerinden bahsedeceğiz.

Sponsorlu Bağlantılar

Maddenin Katı Hali

Katı madde
Katı madde

Bir maddenin belirli bir şekli ve hacmi varsa bu katı madde olarak isimlendirilmektedir. Bir katı madde, dışarıdan bir etki olmadığı sürece şekli ve hacmi değişmez. Katı maddelere örnek verecek olursak; kaşık, çatal, kalem, silgi, kitap, tabak v.b.

Maddenin Sıvı Hali

Sıvı madde
Sıvı madde

Belirli bir şekli olmayan ve bulundukları kabın şeklini alan maddeler sıvı maddelerdir. Şekilleri belli olmasa da hacimleri bellidir. Akışkanlık özelliğine sahip sıvı maddelerin hacimleri sıcaklık ile değişirler. Yalnız toz şeker, tuz gibi ince taneciklerden oluşan maddeler her ne kadar bulundukları kabın şeklini alsalar da sıvı madde değildirler. Katı maddedirler. Sıvı maddelere örnek verecek olursak; su, süt, benzin, meyve suyu, sıvı yağ, zeytin yağı v.b. Mutfaklarda kullandığımız gaz sıkıştırılarak sıvı hale getirilir ama hava ile temas ettiğinde gaz halini alır.

Maddenin Gaz Hali

Gaz madde
Gaz madde

Belirli bir şekli ve hacmi olmayan maddeler gazdır. Bunlara örnek olarak hava, LPG, doğal gaz, parfüm, buhar verilebilir. Gaz madde bulundukları kabın şeklini alırlar ve o kabı hacim olarak da tamamen doldururlar. Gazların en önemli özellikleri sıkıştırılabiliyor olmalarıdır. Örnek olarak futbol topundaki hava. Ne kadar hava ile doldurursan top o kadar sertleşmekte. Yani gaz bir o kadar fazla sıkışmakta. Mutfaklarda kullandığımız gaz sıkıştırılarak sıvı hale getirilir ama hava ile temas ettiğinde gaz halini alır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi