Kategoriler
Coğrafya

Akdeniz Bölgesinin Yüzölçümü, İklimi ve Bitki Örtüsü

Akdeniz Bölgesi Yüzölçümü

Türkiye’nin güneyinde bulunan Akdeniz Bölgesi, Akdeniz kıyısı boyunca devam eder. Coğrafi yapısı dağlık ve engebeli olan Akdeniz Bölgesinin yüz ölçümü ise 89.493 kilometrekaredir.

Sponsorlu Bağlantılar

Akdeniz Bölgesi İklimi

Akdeniz Bölgesi, Akdeniz kıyısı boyunca uzandığı için ılıman bir iklime sahiptir. Akdeniz ikliminde yazlar sıcak ve kurak geçerken kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. Ayrıca yaz mevsiminde yağan yağış miktarı ile kış mevsiminde yağan yağış miktarı arasında fazla bir fark yoktur. Ama Akdeniz Bölgesinin iç kesimlerine gidildikçe iklim karasal iklime dönüşmektedir. En sıcak ay ortalaması kıyılardaki 27-28 °C, iç kısımlar 23-25 °C dir; en soğuk ay ortalaması ise kıyıda 10 °C dolayında iken iç kısımlarda 1,5-2 °C kadar iner.

Benzer biçimde, yıllık ortalama sıcaklık kıyılarda 18-20 °C, iç kısımlarda ise 12-14 °C kadardır. Yine Türkiye’nin ortalama sıcaklığı en yüksek noktası da buradadır Mersin kent merkezinin ortama sıcaklığı yıllık 22 °C dir. Bu sayede turizm gelişmiştir. Turizm bölgenin önemli geçim kaynaklarındandır. Aynı zamanda iklim şartları nedeniyle bitki örtüsü makidir ve aynı zamanda yazları sıcak ve kurak kışları ise ılık ve yağışlı geçer. Yinede bu bölgede ortalama derece yazları 18°-30° derece kışları ise ortalama 8°-10° derece arasında yer alır.

Akdeniz Bölgesi yüzölçümü, iklimi, bitki örtüsü

Akdeniz Bölgesi Bitki Örtüsü

Akdeniz Bölgesi ılıman bir iklime sahip olduğu için bu bölge çok soğuk geçmez. Akdeniz ikliminin birki örtüsü makidir. Akdeniz Bölgesindeki dağların denize bakan bölümlerinde maki bitki örtüsünü görmek mümkün. Yüksek alanlarda ise ormanlıklar vardır. Bitki örtümüz maki, defne, keçiboynuzu, zeytin gibi bodur ve kısa ağaçlardan oluşur. Ancak bu ağaçlar orman ağaçlarına nisbeten sıcağa ve soğuğa daha dayanıklıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi