Kategoriler
Coğrafya

Azot Döngüsü Nedir? Azot Döngüsü Nasıl Gerçekleşir?

Azot Döngüsü Tanımı

Atmoserde bulunan azot gazının sürekli olarak canlı ve cansız varlıklar arasında yer değiştirmesi ve kullanılmasıdır. Bütün canlılar için çok önemli bir madde olan azotun yok olması demek hayatın sona ermesi demektir. Canlıların hücrelerinde bulunan azotun atmosferdeki oranı %78’dir. Havadaki azot gazı, toprakta azot tuzlarına dönüştürülerek kullanılabilir hale gelmekte.

Sponsorlu Bağlantılar

Azot Döngüsünün Oluşumu

Azot döngüsü iki şekilde gerçekleşir. Bunlar;

1 – Atmoserdeki azot, yağmur, kar gibi doğal olaylar nedeni ile nitrik asite dönüşerek yeryüzüne iner. Bu nitrik asit ise nitrat tuzları ve azot tuzlarına dönüşürler. Canlılar da bu tuzlar aracılığı ile azotu kullanırlar.

Ekosistemdeki Madde Döngüsü ve Enerji Akışı

2 – Herhangi bir doğal olay olmadan toprakta bulunan azot bakterileri havada serbest haldeki azotu toprağa çekerler. Sonrasında ise bu bakteriler tarafından azıt tuzuna dönüştürülürler. Bunlar suda kolay bir şekilde çözünürler.

Oksijen Döngüsü Nedir? Oksijen Döngüsü Nasıl Gerçekleşir?

Suda çözündükten sonra ise bitkiler tarafından emilirler. Bitkilerdeki fotosentez sonucunda azot kullanılır. Böylece bitkisel yapıda protein üretilir. Bu proteinler ise bitkileri yiyen hayvanlara geçer. Hayvanlardaki bu azot ise bu hayvanları yiyen insanlara geçer.

Su Döngüsü Nedir? Doğadaki Su Döngüsü Nasıl Oluşur? Su Döngüsünün Nedenleri

Hem bitkiler hem hayvanlar hemde insanların aldığı bu azotlar asla kaybolmazlar. Canlılar öldükten sonra yine bakteriler tarafından ayrıştırılır ve tekrar atmosfere karışır. Böylece azot döngüsü tamamlanır ve tekrar başa döner.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi