Kategoriler
Coğrafya

Biyoçeşitliliğin Azalmasının Nedenleri Nelerdir?

Biyoloji Çeşitlilik Neden Azalıyor?

Daha önceki yazımızda kısaca Biyoçeşitliliğin tanımını yapmıştık. Biyoçeşitlilik, Bir bölgede bulunan genlerin, canlı ve cansız varlıkların oluşturduğu birlikteliğin ve ekolojik olayların meydana getirdiği bütüne denir. Bu sayede canlılar arasındaki denge de korunmuş olur. Ama her geçen gün bu biyolojik çeşitlilik maalesef azalmakta ve en sonunda bazı canlıların nesli tükenmekte.

Sponsorlu Bağlantılar

Peki biyoçeşitliliğin yani biyolojik çeşitliliğin azalmasının sebepleri nelerdir? Bunda insanların payı ne kadar? Şimdi kısaca bunlardan bahsedelim.

Biyoçeşitliliğin Azalmasının Nedenleri Nelerdir
Biyoçeşitliliğin Azalmasının Nedenleri Nelerdir

Biyoçeşitliliğin Azalmasının Sebepleri

1 – Nüfus Artışı

2 – İklim Değişikliği

3 – Çevre Kirliliği

4 – Doğal Kaynakların Aşırı Kullanılması

Nesli Tükenen ve Nesli Tükenmekte Olan Hayvanların İsimleri Nelerdir? Korumak İçin Neler Yapılmalı?

Yukarıdaki sebepler biyolojik çeşitliliğin başlıca sebepleridir. Şüphesiz biz insanlar bu nedenlerin en büyük sorumlularıyız. Bu durum sonunda anlaşılmış ve 1992 yılında tam 172 ülke Rio’da bir araya gelmiş ve Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı yapılmıştır. Bu konferansta “İklim Değişikliği ve Biyolojik Çeşitlilik” sözleşmesini Türkiye’nin de dahil olduğu 156 ülke imzaladı. Böylece her ülke kendi sınırları içinde bulunan biyoçeşitliliği koruyacak.

Nesli Tükenen Bitkiler Nelerdir? Nesli Tükenmekte Olan Bitkiler

Günümüzde nesli tükenmiş bir çok hayvan ve bitki türü bulunmakta. Ayrıca günümüzde birçok hayvan ve bitki türü de nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Ülkemize nesli tükenmiş hayvan denildiğinde akla ilk gelen şüphesiz Anadolu Leoparı’dır. Ayrıca Asya Fili de yine ülkemizde artık yaşamayan bir hayvandır.

Sponsorlu Bağlantılar

Nesli Tükenen Hayvanlar Nelerdir? Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar Nelerdir?

Diğer yandan ülkemizde nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan birçok canlı türü var. Bunlardan bazıları Akdeniz foku, kelaynak, alageyik, boz ayı, orkide.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi