Kategoriler
Coğrafya

Cebelitarık Boğazı Nerede Bulunur? Hangi Kıtaları Birbirinden Ayırır? Cebelitarık Boğazının Özellikleri

Cebelitarık Boğazı nerededir, Cebelitarık Boğazı hangi denizdedir, Cebelitarık Boğazının ayırdığı kıtalar hangi kıtalardır, Cebelitarık Boğazı hangi ülkelerin sınırları içindedir, Cebelitarık Boğazı hangi ülkeye bağlıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Cebelitarık Boğazı Nerededir

Cebelitarık Boğazı, Akdeniz ile Atlas Okyanusu’nu birleştiren, Avrupa ile Afrikakıtalarını ayıran boğazdır. Antik çağda Herkül’ün Sütunları olarak da bilinirdi. Adını Tarık bin Ziyad’dan alan boğaz, 60 km uzunluğunda ve 44 km genişliğinde, en derin yeri ise -426 m.’dir. Boğazın siyasal egemenlik bakımından kontrolü üç ülkenin elindedir;İngiltere, İspanya ve Fas.

Boğazda, yüzeyde doğudan batıya giden kuvvetli bir akıntı vardır. Derinlerde ise daha zayıf bir akıntı Akdeniz’den Atlas (Atlantik) Okyanusuna akar. Cebelitârık Boğazının her iki yanı da sarp kayalıklarla çevrilidir. Bitki örtüsü bakımından Boğaz’ın iki yakasında berâberlik görülür. Boğaz’dan yılda 7000-7500 gemi geçer. Boğaz’ın Afrika kıyısında bulunan Tanca ise milletlerarası bir statüye bağlanmıştır. Bu statü muayyen bir devletin buraya yerleşmesine mâni olmaktadır.

Cebelitarık Boğazı Tarihi

Eski çağlardaki adı “Calpe” ‘dir. Şimdiki adı ise Arap komutanı Tarık bin Ziyad’dan gelmektedir. Arapçada “cebel” dağ demektir. Cebel-i Târık, “Tarık’ın dağı” anlamına gelmektedir. Tarık, boğazın güvenliğini sağlamak için burada boğazın kuzeyinde bir kale yaptırmıştır. Cebelitarık 1462’de Araplardan, İspanyollara geçmiş 1502’de resmen İspanyol topraklarına katılmıştır. 24 temmuz 1704’te İngiltere-Hollanda deniz kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir, 1713 tarihindeki Utrecht Antlaşması’yla İspanya kaleyi İngiltere’ye iade etmeyi kabul etmiştir. Cebelitarık, boğaza adını veren yer ve tarihsel olarak boğazın en önemli noktasıdır. İber Yarımadasıda, ayrı bir yarımada olarak, boğazın Akdeniz girişinde yer alır. Solda Cebelitarık Boğazı, sağda Akdeniz ve en arkada İspanya

Cebelitarık Boğazının Konumu

Akdeniz’in batı ucunu Atlas (Atlantik) Okyanusu ile birleştirir. Kuzeyi İber Yarımadası, güneyi Kuzey Afrika’da Mağrip olarak bilinen bölgedir. Ulaşım yönünden oynadığı rol itibariyle ve jeopolitik bakımdan en önemli boğazlardan biridir. Deniz geçidinin önemi Süveyş Kanalının açılması ile daha da artmıştır. Takriben 60 km uzunluğunda olan boğazın en geniş noktası Trafalgar Burnu ile Spartel Burnu arasında 44 km, en dar noktası ise Cires Burnu ile Tarija Burnunun doğusunda 14,2 km’dir. Boğaz’ın ortası, en sığ noktası olup derinliği 324 metre’dir.

Sponsorlu Bağlantılar

Cebelitarık Boğazıile İlgili Politik Sorunlar

Cebelitarık

1713 yılında resmen İngiltereye bağlanan, 1830’da ise sömürge ilan edilen Cebelitarık’ın durumu İspanya-İngiltere ilişkisi içinde zaman zaman öne çıkan bir pürüz konumundadır. İspanya eski dış işleri bakanı Moratinos, bölgede İngiliz yönetimi için askeri işgal demiştir. Kendisi daha önce de bu mesele nedeniyle İngiltere ile normal ilişki kurmanın imkansız olduğunu söylemiştir.

Sorunun çözümü için Cebelitarık’ta oylamalar yapılmış. Yapılan oylamalar şu şekildedir;

  • 1967, İspanyol egemenliği red edilmiştir.
  • 1969, Cebelitarık halkı yapılan oylama ile İngiltere bağlı özerk bir yönetim olmayı kabul etmiştir.
  • 2002, İngilterenin, bölgedeki egemenliğin İspanya ile paylaşılması önerisine halkın %99 karşı oy kullanmıştır.

Leyla Adası Krizi

Fas kıyılarından 250m, İspanya kıyılarından ise 8km uzaklıkta bulunan Leyla Adası(Perejil) iki ülke arasında egemenlik sorunudur. Cebelitarık boğazında yer alan bu hiç bir yerleşim yerinin olmadığı kayalık ada yüzünden 2002 yılında taraflar arasında adaya asker çıkarmaya varan bir gerilim yaşanmıştır. Fas’ın adaya asker çıkarmasıyla başlayan gerilim, İspanyanın adaya kendi askerlerini çıkarmasıyla sürmüştür.

Cebelitarık Boğazı Haritası

cebelitarık

Cebelitarik Köprüsü ve Tüneli

Cebelitarik köprüsü

14 km’lik Cebelitarık Köprüsü Cebelitarık Boğazı’nın üzerinde inşaa edildiğinde, şimdiye kadar yapılmış en uzun ve en yüksek köprü unvanını alacak. Bu köprü tamamlandığında Müslüman bir ülkenin kültürüyle, Hıristiyan bir ülkenin kültürü arasında bağ oluşturacağı ve Afrika ile Avrupa arasında ekonomik bağlantıların artmasına yardımcı olacağı düşünülüyor

Cebelitarik köprüsünün Uzunluk

14 km, Herbiri 7 km olan iki kısımdan oluşuyor.

Cebelitarik tüneli

Dünyanın çeşitli devletlerince boğaz altından bir tünelin geçirilmesi düşünülmüş ve planı hazırlanmış ise de, tatbik sahasına konulmamıştır. Afrika ve Avrupa kıtalarını birleştirecek olan tünel,Panama Kanalı ve İngiltere-Fransa arasındaki Manş Tüneli gibi, dünyanın en büyük mühendislik harikaları arasına girecek. Akdeniz’in Atlas Okyanusu’na açılan “şişeağzı” Cebelitarık Boğazı’nın iki kıtayı 5 milyon yıl önce ayırmasından bu yana, kimse iki ülke arasına bir köprü kurmayı başaramamıştı.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi