Kategoriler
Edebiyat

Ankara’nın Başkent Oluşu İle İlgili Yazı

Başkentimiz Ankara

Bu topraklarda yaşayan herkesin bildiği gibi bu ülkeyi kurmak için binlerce insanımız şehit düştü. Kurtuluş Savaşında yazılan destan insanlık var oldukça unutulmayacaktır. O savaşta Türk, Laz, Kürt, Azeri, Alevi, Sünni, Şii demeden bu vatanda yaşayan herkes bu ülkenin bağımsızlığı için, bu ülkeyi kurmak için, düşman elinden bu toprakları kurtarmak için gözünü kırpmadan ölümüne savaştılar. Dolayısıyla bu ülke hepimizin ve Ankara’da hepimizin başkenti.

Sponsorlu Bağlantılar

Destansı Kurtuluş Savaşından sonra ülkenin kalkınması için Mustafa Kemal Atatürk, her alanda çalışmalar ve inkılaplar yaptı. Bu adımlardan birisi de ülkenin başkentini seçmekti. Bu dönemde Ankara halkı Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını sevinç ve coşkuyla karşılayıp, ellerinden gelen her türlü desteği sağladılar.

Ankara’nın Başkent Oluşu

Ankara’nın Resmi Olarak Başkent Oluşu

Kurtuluş savaşımızın merkezliğini yapmış olan Ankara, yurdumuz düşmanlarından temizlenip, bağımsızlığımız da Lozan Barış Antlaşmasıyla tüm dünyaya duyurulduktan hemen sonra resmi başkentimiz oldu. 14 milletvekilinin Ankara’nın başkent olması için hazırlanıp Meclise verdikleri önerge 13 Ekim 1928’te görüşülerek yasalaştı. Böylece Ankara Türkiye’nin başkenti oldu.

Kurtuluş Savaşı yıllarının yoksul ve harap Anadolu kenti olan Ankara, bugün planlı bir gelişmeyle modern ve çağdaş bir başkent olma yolundadır. Bu nedenle her yıl 13 Ekim’de Ankara’nın başkent oluşu bütün yurtta törenlerle kutlanır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi