Kategoriler
Edebiyat

Olgu Nedir? Olay Nedir? Olgu ve Olay Arasındaki Farklar

Olgunun anlamı nedir, olayın kelime anlamı nedir, olgu ile olay arasında ne gibi farklar vardır, olgunun olaydan farkı nedir, olayın olgudan farkı nedir, olay ile olgu arasındaki farkın örnekler ile açıklanması, olgu ile olay arasındaki farklara örnekler.

Sponsorlu Bağlantılar

Olay Ne Demektir

İnsanları ilgilendiren sosyal, ekonomik, kültürel, dini ve benzeri alanlarda meydana gelen oluşumlardır.

Olgu Ne Demektir

Oluşum süreci içinde ya da başka bir şeyin belirtisi olarak gözlemlenmiş olaylardan ibarettir.

Olay ile Olgu Arasındaki Fark

Hayat içerisinde tek tek meydana gelen değişmelere olay denir. Olgu ise aynı türdeki olayları bir bütün olarak anlatmak için kullanılan bir kavramdır. Olgu olaya göre daha soyut ve geneldir. Belli bir yer ve zaman söz konusu değildir. Olayı olgudan ayıran diğer önemli bir özellik ise olayın başlangıç ve bitiş tarihinin belli olmasıdır.

olgu

Olaylar belli bir süre içerisinde meydana gelir; Anadolu’nun fethi

Kurtuluş Savaşı

Lozan Barış Antlaşması tarihi bir olaya örnek olarak gösterilebilir. Olgu genellik ve süreklilik gösterir

Anadolu’nun Türkleşmesi

Türkiye’nin çağdaşlaşması tarihi olguya örneklerdir. O halde kısa sürede olup biten işler olay uzun bir zaman diliminde oluşan durumlar ise olgudur.

Sponsorlu Bağlantılar

Görüldüğü gibi olay ile olgu arasında kısa sürede olup bitme şartı bulunmaktadır. Şimdi olgu ile olay arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için birer örnek verelim. Örneğin 1071 yılında Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru Romen Diyojen arasında geçen Malazgirt Savaşı bir olaydır. Bu savaşta Bizans İmparatorluğu yenilmiş Büyük Selçuklu Devleti galip gelerek Anadolu’nun kapıları Türklere açılmıştır.

Bundan sonraki süreçte Anadolu’nun Türkleşmesi ise zaman alan bir anda olup bitmeyen bir durum olduğu için bir olgudur. Anlaşıldığı üzere olay hemen olup biten bir durum iken olgu devam eden bir zamana yayılan durumdur. Düşünün ki bir günde 1 ayda 1 yılda Anadolu’nu Türkleşemezdi. Ancak Malazgirt Savaşı çoktan olup bitmişti.

Örnek;

Anadolu’nun Türkler tarafından fethi OLAY’dır. Anadolu’nun Türkleşmesi OLGU’dur.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi