Kategoriler
Hayvanlar Alemi

Etobur Nedir? Etobur (Et ile Beslenen) Hayvanlar

Etobur ne demektir, etobur hayvanlar hangileridir, etobur hayvanların isimleri nelerdir, etobur ve evcil hayvanlar nelerdir, etobur hayvanlar nerede yaşarlar, etobur hayvanlar yenilir mi, etobur ve yabani hayvanlar nelerdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Etobur Ne Demektir

Etoburlar ya da karnivorlar, ana besin kaynağı et olan canlılar. İkincil tüketiciler olarak da adlandırılırlar. Etobur sınıflaması yapılırken “ana besin kaynağı” göz önünde bulundurulur. Yani herhangi bir nedenle nadiren ot yiyen bir hayvan etobur kabul edilmeye devam edilir. Etobur hayvanlar et ile beslenen hayvanlardır.

etobur-kaplan

Bunlar memeli ve kuşlardan ve sürüngenlerden ibarettir. Kuşlar ve sürüngenleri ayrı ayrı konularda işleyeceğimiz için etobur veya başka bir deyişle etle beslenen memeli hayvanları kısaca incelememizde fayda var, hangi hayvanlardır

Etoburların Beslenme Alışkanlıkları

Otoburlar (Herbivorlar/Birincil tüketiciler) ve Omnivorlardan (hepçil) farklı olarak etoburların beslenmeleri neredeyse sırf etten oluşur.

Etcilmemeliler, bazı Keseliler, Kuşlar, Balıklar, Sürüngenler ve diğer hayvan sınıfları içinde etoburlar bulunur. Ama sırf hayvanlar değil, bitkiler ve mantarlar da etobur olabilirler.

Etobur ve Etçil Arasındaki Fark

Etobur ile Carnivora (Etçiller) kavramları sıklıkla karıştırılır. Karnivor et ile beslenen bütün canlılar için kullanılır. Bu canlılar hayvan, bitki veya mantar olabilir. Carnivora ise memeliler sınıfının belli bir takımıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Etobur Hayvanlar

Etobur hayvanların hem evcil olanları hemde yabani olanları vardır. Etobur hayvanlar olarak, dünyada bunlardan başka birçok hayvan mevcuttur. Vahşi doğada yaşam mücadelesi veren bu hayvanlar, hayatlarını devam ettirmek için kıyasıya bir mücadele vermektedirler.

Tilki

Baş ve gövde uzunluğu 70 cm Kuyruk uzunluğu 45 cm civarındadır. Avrupa, Asya, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika da yaygın olarak yaşayan bir hayvandır. Değişik ortamlara uyum sağlayabilen bu hayvan etle beslenir. Küçük canlı hayvanlarla beslenir. İnsanlar tarafından kürkü için avlanır.

Kurt

Baş ve gövde uzunluğu 1.10 ila 1.40 metre, kuyruk uzunluğu 35 – 40 cm civarındadır. Nesli tükenmekte olan etobur hayvanlardandır. Sayılı ülkelerde ve Türkiye de yetişmektedir. Ormanlık alanlarda, çalılıklarda ve daha ziyade otlaklarda yaşarlar. Post rengi yetiştiği yöreye ve iklim şartlarına göre değişiklik gösterir. Etle beslenir duruma göre otda yiyebilir.

Sırtlan

Baş ve gövde uzunluğu 1 ila 1.40 metre civarında, kuyruk uzunluğu 40 cm civarındadır. Afrika ve Asya da yaşar. Leşleri yiyerek beslendiği bilinsede bazen canlı hayvan yakalayarak beslenir. Çirkin yapısıyla çirkin çığlıklar atması ile meşurdur.

Aslan

Baş ve gövde uzunluğu 1.70 metre, kuyruk uzunluğu 80 cm civarındadır. Tropikal Afrikanın kralıdır. Afrika da savanlarda yaşar ancak, Hindistan da hala yaşamaktadır. Aslanlarda ekseriyetle dişi aslan avlanır. Etle beslenen aslan aynı zamanda leşlede beslenir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bozayı

Baş ve gövde uzunluğu 1.80 ila 2.50 metre civarında olan bozayının kuyruk uzunluğu 10 – 20 cm civarındadır. Orta Avrupa da yaşamaktadır. Kuzey Amerika da daha iri yapılı olanlarına rastlanmaktadır. Otla ve etle beslenirler.

Panda

Nesli tükenmekte olan panda koruma altına alınmıştır. Çin in güney bölgesinde yetişen pandalar etçil beslenen hayvanlar gurubundandır.

Kaplan

Baş ve gövde uzunluğu 2 metre, kuyruk uzunluğu 1 metre civarındadır. Asya da yaşayan bu hayvan Sibirya dan Endenozya ya kadar uzanan coğrafyada barınırlar. Büyük hayvanları avlayarak beslenirler. İnsanlara bile saldırabilirler. Sayıları oldukça azalmış bir hayvandır.

Panter

Baş ve gövde uzunluğu 1.20 metre, kuyruk uzunluğu 75 cm civarındadır. Eskiden pantere leopar denilirdi. Asya da ve Afrika da yaşayan ve etle beslenen bir hayvandır. Ağaçlara tırmanması ile ünlüdür, çok çevik bir hayvandır. İnsanlar tarafından postu için avlanılır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi