Kategoriler
Hayvanlar Alemi

Jaguar Nedir? Jaguarların Özellikleri

Dünyanın En Büyük 3. Kedisi

Jaguar, fiziksel bakımdan leopara benzetilse de  davranışsal, habibat ve güçlü yapısıyla kaplana daha yakındır. Ormanlık arazilerde, açık arazilerde ve çeşitli alanlarda yaşarlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Genellikle su kenarlarında bulunurlar. Jaguar kaplanla birlikte yüzmekten hoşlanan kedilerdir. Batı yarımkürenin en güçlü kedisidir. Kedigiller familyasından panter cinsinin 4 büyük kedisinden birisidir.

Yeni dünyanın en büyük 3. kedisi olan jaguar, Orta ve Güney Amerika’nın tümünde bulunmaktadırlar. Aslan ve kaplandan sonra en büyük 3.kedisidir.

jaguar

Jaguar’ın Bilimsel Sınıflandırılması

  • Hayvanlar (Animalia) Alemi.
  • Kordalılar (Chordata) Şubesi.
  • Memeliler (Mammalia) Sınıfı.
  • Etçiller (Carnivora) Takımı.
  • Kedigiller (Felidae) Ailesi.
  • Büyük Kediler (Pantherinae) Alt Ailesi.
  • Panter (Panthera) Cinsi.

Jaguar türü olarak yer almaktadır. Jaguarın dış görünüşü ile leopara benzese de ondan daha güçlü ve büyüktür. Leoparın aksine postunun üzerindeki beneklerin içi siyahtır.  Jaguarlar tek başına dolaşıp, tek avlanmayı severler.

Jaguar Nasıl Avlanır?

İlk olarak yakalayacağı avı seçer, daha sonra ise avı takip eder ve avının kafatasının iki kulağının arasından ısırarak avını öldürüp yer.

Sponsorlu Bağlantılar

Erkek Jaguar ve Dişi Jaguar Arasındaki Farklar

Erkek jaguarların ortalama ağırlıkları 140 kg, uzunlukları ise 1,70 metre civarındadır. Dişi jaguarların ise erkek jaguarlardan biraz daha ufak yapıları vardır. Dişi olan jaguarlar 2 yılda , erkek jaguarlar ise 3-4 yılda olgunlaşılar.

Jaguarların Üremesi

Dişi jaguarlar kızgınlık döneminde çiftleşirler. Dişi jaguarların gebelik dönemi 90-150 gün arası sürer ve 2-4 yavru dünyaya getirirler. Yavru jaguarlar ise 2 hafta sonra gözleri açılır. 3 ay annenin sütü ile beslenirler. 6 aydan sonra anneleri ile birlikte ava çıkmaya hazırlardır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi