Kategoriler
İslam

Allah’ın Ali (Aliyy) İsminin Anlamı

El-Ali (El-Aliyy) Nedir?

Allah’ın 99 isminden (Esma-ül Hüsna) birisi olan Ali (Aliyy) ismi “Yüceler yücesi, çok yüce.” anlamlarına gelmektedir. Ali (Aliyy) ismi Kur’an-ı Kerim’de geçen bir isimdir. Eğer El-Ali (El-Aliyy) isminin anlamını biraz daha açarsak; Alî, yüksek, büyük ve yüce olan; güçte, bilgide, hükümde, irâdede ve diğer bütün yetkin sıfatlarında üstün olan anlamına gelmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

El-Alim İsminin Tanımı ve Kur’an’da Geçen Ayetler

Allah’ın bu adı şu Kur’an âyetlerinde geçmektedir:

  • (2:255) Allah’tan başka hiçbir ilâh yoktur. O daima diridir (hayydır), bütün varlığın idâresini yürüten (kayyum)dir. O’nu ne gaflet basar, ne de uyku. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O’nundur. İzni olmadan huzurunda şefaat edecek olan kimdir? O, kullarının önlerinde ve arkalarında ne varsa hepsini bilir. Onlar ise, O’nun dilediği kadarından başka ilminden hiçbir şey kavrayamazlar. O’nun kürsisi, bütün gökleri ve yeri kucaklamıştır. Onların her ikisini de görüp gözetmek O’na bir ağırlık vermez. O çok yücedir, çok büyüktür.
  • (4:34) Erkekler; kadınları gözetip kollayıcıdırlar. Şundan ki, Allah, insanların bazılarını bazılarından üstün kılmıştır ve erkekler mallarından bol bol harcamışlardır. İyi ve temiz kadınlar saygılıdırlar; Allah’ın kendilerini koruduğu gibi, gizliliği gereken şeyi korurlar. Sadakatsizlik ve iffetsizliklerinden korktuğunuz kadınlara önce öğüt verin, sonra onları yataklarında yalnız bırakın ve nihâyet onları evden çıkarın/bulundukları yerden başka yere gönderin! Bunun üzerine size saygılı davranırlarsa artık onlar aleyhine başka bir yol aramayın. Allah çok yücedir, sınırsızca büyüktür.
Esma-ül Hüsna - El-Aliyy
Esma-ül Hüsna – El-Aliyy
  • (31:30) Bu da şundandır ki, Allah hakkın ta kendisidir. (İnsanların) O’ndan başka taptıkları ise mutlaka batıldır. Şüphesiz ki Allah, çok yücedir, çok büyüktür.
  • (42:4) Göklerde ve yerde ne varsa, hepsi O’nundur. O çok yücedir, çok büyüktür.
  • (42:51) Allah bir insanla ancak vahiy yoluyla veya perde arkasından konuşur. Yâhut da bir elçi gönderir de izniyle ona dilediğini vahyeder. Şüphesiz ki O çok yücedir, hüküm ve hikmet sâhibidir.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi