Kategoriler
İslam

Allah’ın Halık (El-Hâlık) İsminin Anlamı

Halık (El-Hâlık) Nedir?

Allah’ın 99 isminden (Esma-ül Hüsna) birisi olan Halık ismi “Yaratan, yoktan var eden. Varlıkların geçireceği halleri takdir eden.” anlamlarına gelmektedir. Halık ismi Kur’an-ı Kerim’de geçen bir isimdir. Eğer El-Hâlık isminin anlamını biraz daha açarsak; Allah’ın yoktan vâr eder yaratıcılığına işâret eden sıfatıdır ve hiç benzeri olmayan bir şeyi meydana getirmek demektir. Bu anlamda Allah’tan başka hiçbir yaratıcı yoktur. Her şeyi yaratan O’dur. İnsanların ortaya koydukları şeyler yaratma değil, vâr olanlardan yeni bir şey elde etmektir. Allah yaratandır. O’nun dışındaki tüm varlıklar ise yaratılmıştır. Her şeyin varlığını ve geçireceği halleri takdîr eden, yaratan, yoktan var eden, büyüklükte eşi olmayandır.

Sponsorlu Bağlantılar
Esma-ül Hüsna - El-Halık
Esma-ül Hüsna – El-Halık

El-Hâlık İsminin Kur’an’da Geçen Ayetleri

Allah’ın El-Hâlık adı şu Kur’an âyetlerinde geçmektedir:

  • İşte Rabbiniz Allah bu! O’ndan başka ilâh yoktur; O, her şeyin yaratanıdır. O’na kulluk edin, O her şeye vekildir.(6:102)
  • De ki: “Göklerin ve yerin Rabbi kimdir?” De ki: “Allah’dır”. De ki: “Allah’dan başkalarını, o kendi kendilerine ne bir fayda, ne de bir zarar verebilenleri dostlar mı ediniyorsunuz?” De ki: “Hiç körle gören bir olur mu? Hiç karanlıklarla aydınlık bir olur mu?” Yoksa Allah’a, O’nun gibi yaratan birtakım ortaklar buldular da, bu yaratış kendilerince birbirine benzer mi göründü? De ki: “Allah, her şeyi yaratandır. O, birdir. Her şeye üstün ve kahredicidir.”(13:16)
  • Allah, her şeyin yaratıcısıdır. Her şey üzerine vekil de O’dur.(39:62)
  • İşte Rabbiniz, her şeyin yaratıcısı olan o Allah’tır. O’ndan başka ilâh yoktur. O halde (haktan) nasıl çevrilirsiniz?(40:62)
  • O, yaratan, var eden, varlıklara şekil veren Allah’tır. En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanlar O’nun şânını yüceltmektedirler. O, gâlib olan, her şeyi hikmeti uyarınca yapandır.(59:24)
  • Oku O yaratan Rabbinin adıyla!(96:1)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi