Kategoriler
İslam

Allah’ın Kebir (El-Kebîr) İsminin Anlamı

Kebir (El-Kebîr) Nedir?

Allah’ın 99 isminden (Esma-ül Hüsna) birisi olan Kebir ismi “Büyüklükte benzeri yok, pek büyük.” anlamlarına gelmektedir. Kebir ismi Kur’an-ı Kerim’de geçen bir isimdir. Eğer El-Kebîr isminin anlamını biraz daha açarsak; Kebîr, büyük, yüce anlamında olup Allah’ın kâinatı hüküm ve kudretiyle idâre eden, herşeyi hükmü altına alan olduğunu belirtir ve pek büyük demektir.

Sponsorlu Bağlantılar
Esma-ül Hüsna – El-Kebir
Esma-ül Hüsna – El-Kebir

El-Kebîr İsminin Kur’an’da Geçen Ayetleri

Allah’ın El-Kebîr adı şu Kur’an âyetlerinde geçmektedir:

  • (13:9) Allah görünmeyeni de bilir, görüneni de. Büyüktür ve yücelerden yücedir.
  • (22:62) (Bu sonsuz güç şundandır:) Çünkü Allah, varlığı kendinden olan Hak’tır. Müşriklerin O’nu bırakıp da tapındıkları putlarsa hep bâtıldır. Şüphesiz Allah, yücedir, büyüktür.
  • (31:30) Bu da şundandır ki, Allah hakkın ta kendisidir. (İnsanların) O’ndan başka taptıklarıysa mutlaka bâtıldır. Şüphesiz ki Allah çok yücedir, çok büyüktür.
  • (34:23) Allah’ın huzurunda şefaat da fayda vermez. Ancak izin verdiği kimseninki müstesnâ. Nihâyet kalblerinden dehşet giderildiği zaman “Rabbiniz ne buyurdu?” derler. (Şefaat sâhipleri de): “Hakkı söyledi” derler. O, her şeyden yüksek ve büyüktür.
  • (40:12) (Onlara şöyle cevap verilir): “Bu azâb size şundandır: Tek Allah’a dâvet edildiğinizde inkâr ettiniz. Ama O’na ortak koşulunca inandınız. Artık hüküm, o yüce ve büyük Allah’ındır.”
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi