Kategoriler
İslam

Hicri Aylar – Recep Ayı Nedir? Recep Ayındaki Önemli Günler

Recep Ayı

Recep ayı, Hicri takviminde yer alan aylardan birisidir. Hicri takvimindeki ayların yedincisi (7.) olan Recep ayının kelime kökü Arapça’dır. Recep ayı İslam dininde mübarek aylardan sayılan üç ayların ilkidir. Sonrasında ise Şaban ve Ramazan ayları gelir. Recep ayı ile ilgili yapılmasının iyi olduğu birtakım dualar ve ibadetler vardır. Bu ibadetler ve dualar mezheplere göre farklılıklar gösterebilir.

Özellikle Recep ayının belirli günlerinde (ilk 3 günü, ortasında 3 gün ve son 3 günü) oruç tutmak çok sevaptır. Ayrıca Recep ayının ilk Cuma günü Regaip Kandilidir. Ayrıca Recep ayı Eşhürü’l-Hurum yani “saygılı, hürmetli aylar”dan birisidir. Diğerleri ise Zilkade, Muharrem ve Zilhicce aylarıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Ay takvimi - Recep Ayı

Kur’an’da “…bunlardan dördü hürmetli aylardandır…” derken Recep Ayı da kastedilmiştir. Recep Ayı’nın faziletiyle ilgili hadisler çoktur. Bunlardan bazıları “Recep Allah’ın, Şaban benim, Ramazan ise ümmetimin ayıdır”, “Recep”in ilk Cuma gecesinden gafil olmayasınız. Zira o gece, meleklerin “Regâip” ismini verdikleri gecedir.”

Recep Ayı - Regaip Kandili

Recep Ayı İle İlgili Önemli Günler

  • Recep ayının ilk Cuma günü Regaip Kandilidir.
  • Mübarek üç ayların başlangıcı
  • Hz. Ali’nin doğum günü
  • Hz. Ali ve Hz. Fatıma-tüz-Zehra’nın kızı Hz. Zeyneb’in vefatı
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi