Kategoriler
İslam

Kuran’da Arş/Kürsü İle İlgili Ayetler

Arş/Kürsü Tanımı

Arş/Kürsü kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre tanımı şöyle. Ayet;

Sponsorlu Bağlantılar

*** isim, din b. (***) İslam inanışına göre göğün en yüksek katı

*** ünlem, askerlik “Yürü” komutu. Ayet; “Arş yiğitler vatan imdadına!” – N. Kemal

*** isim Kalabalığa karşı konuşma yapanların önünde bulunan yüksekçe yer. Ayet; “İki gün süren tartışmalardan sonra Mustafa Kemal kürsüye geldi.” – F. R. Atay

*** Ana bilim dalı. Ayet; “Türk Dili Kürsüsü. Yakın Çağ Tarihi Kürsüsü.”

*** Sandalye

*** Bir fakültede araştırma ve öğretim birimi, bölüm

Kur’an-ı Kerim’de Arş/Kürsü Hakkındaki Ayetler Hangileri?

NOT Suresi AYETLERİN TÜRKÇE MEALLERİ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ RESMİ İNTERNET SİTESİNDEN ALINMIŞTIR.

Araf Suresi 54. Ayet; Şüphesiz sizin Rabbiniz, gökleri ve yeri altı gün içinde (altı evrede) yaratan ve Arş’a kurulan, geceyi, kendisini durmadan takip eden gündüze katan, güneşi, ayı ve bütün yıldızları da buyruğuna tabi olarak yaratan Allah’tır. Dikkat edin, yaratmak da, emretmek de yalnız O’na mahsustur. Âlemlerin Rabbi olan Allah’ın şanı yücedir.

Tevbe Suresi 129. Ayet; Eğer yüz çevirirlerse de ki Suresi “Bana Allah yeter. O’ndan başka hiçbir ilah yoktur. Ben ancak O’na tevekkül ettim. O, yüce Arşın sahibidir.”

Sponsorlu Bağlantılar

Yunus Suresi 3. Ayet; Şüphesiz ki Rabbiniz, gökleri ve yeri altı gün içinde (altı evrede) yaratan, sonra da Arş’a kurulup işleri yerli yerince düzene koyan Allah’tır. O’nun izni olmaksızın, hiç kimse şefaatçı olamaz. İşte o, Rabbiniz Allah’tır. O halde O’na kulluk edin. Hâlâ düşünmüyor musunuz?

Hud Suresi 7. Ayet; O, hanginizin amelinin daha güzel olacağı konusunda sizi imtihan için, henüz Arş’ı su üstünde iken gökleri ve yeri altı gün içinde (altı evrede) yaratandır. Böyle iken “Ölümden sonra şüphesiz diriltileceksiniz” desen, inkarcılar “Mutlaka bu apaçık bir büyüdür” derler.

Rad Suresi 2. Ayet; Allah, gökleri gördüğünüz herhangi bir direk olmadan yükselten, sonra Arş’a kurulan, güneşi ve ayı buyruğu altına alandır. Bunların hepsi belli bir zamana kadar akıp gitmektedir. O, her işi (hakkıyla) düzenler, yürütür, âyetleri ayrı ayrı açıklar ki Rabbinize kavuşacağınıza kesin olarak inanasınız.

İsra Suresi 42. Ayet; De ki Suresi “Eğer onların iddia ettiği gibi, Allah’la beraber (başka) ilahlar olsaydı, o zaman o ilahlar da arşın sahibine ulaşmak için elbette bir yol ararlardı.

Ta Ha Suresi 5. Ayet; Rahmân, Arş’a kurulmuştur.

Enbiya Suresi 22. Ayet; Eğer yerde ve gökte Allah’tan başka ilahlar olsaydı kesinlikle ikisinin de düzeni bozulurdu. Demek ki, Arş’ın Rabbi Allah onların nitelemelerinden uzaktır, yücedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Müminun Suresi 86. Ayet; De ki Suresi “Yedi kat göklerin Rabbi, büyük Arş’ın Rabbi kimdir?”

Müminun Suresi 116. Ayet; Gerçek hükümdar olan Allah yücedir. Ondan başka hiç ilah yoktur. O şerefli ve yüce arşın Rabbidir.

Furkan Suresi 59. Ayet; Gökleri ve yeryüzünü ve ikisi arasındakileri altı gün içinde (altı evrede) yaratan sonra da Arş’a kurulan Rahmân’dır. Sen bunu haberdar olana sor!

Neml Suresi 26. Ayet; Allah kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayandır. Büyük Arş’ın Rabbidir.

Secde Suresi 4. Ayet; Allah, gökleri ve yeri, ikisi arasındakileri altı gün içinde (altı evrede) yaratan sonra da Arş’a kurulandır. Sizin için ondan başka hiçbir dost, hiçbir şefaatçi yoktur. Hâlâ düşünüp öğüt almayacak mısınız?

Zümer Suresi 75. Ayet; Melekleri de, Rablerini hamd ile tesbih edip yücelterek Arş’ın etrafını kuşatmış halde görürsün. Artık kulların arasında adaletle hüküm verilmiş ve “Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur” denilmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Mümin Suresi 7. Ayet; Arş’ı taşıyanlar ve onun çevresinde bulunanlar (melekler) Rablerini hamd ederek tespih ederler, O’na inanırlar ve inananlar için (şöyle diyerek) bağışlanma dilerler Suresi “Ey Rabbimiz! Senin rahmetin ve ilmin her şeyi kuşatmıştır. O halde tövbe eden ve senin yoluna uyanları bağışla ve onları cehennem azâbından koru.”

Mümin Suresi 15. Ayet; O, dereceleri hakkıyla yükseltendir, Arş’ın sahibidir. Buluşma günü hakkında (insanları) uyarmak için, irâdesiyle ilgili vahyi kullarından dilediğine, kendi indirir.

Zuhruf Suresi 82. Ayet; Göklerin ve yerin Rabbi, Arş’ın da Rabbi olan Allah, onların nitelendirmelerinden uzaktır.

Hadıd Suresi 4. Ayet; O, gökleri ve yeri altı günde (altı evrede) yaratan, sonra Arş’a kurulandır. Yere gireni, ondan çıkanı, gökten ineni, oraya yükseleni bilir. Nerede olsanız, O sizinle beraberdir. Allah bütün yaptıklarınızı hakkıyla görendir.

Hakka Suresi 17. Ayet; Melekler onun kıyılarındadır. O gün Rabbinin arşını, bunların da üstünde sekiz taşıyıcı taşır.

Sponsorlu Bağlantılar

Tekvir Suresi 19-21. Ayet; O (Kur’an), şüphesiz değerli, güçlü ve arşın sahibi katında itibarlı, orada (meleklerce) itaat edilen, güvenilir bir elçinin (Cebrail’in) getirdiği sözdür.

Büruc Suresi 15. Ayet; Arş’ın sahibidir, şanı yüce olandır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi