Kategoriler
Kimya

Çözünme Nedir? Erime Nedir? Çözünme ve Erime Arasındaki Fark

Çözünme ve Erime Nedir?

Erime fiziksel bir olaydır ve katı bir maddenin aldığı ısının etkisiyle sıvı hale dönüşmesidir. Çözünme ise katı bir maddenin sıvı bir madde içinde gözle görülmeyecek kadar parçalarına ayrılmasıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Erime ile Çözünme Arasındaki Fark

Erime ve çözünme günlük hayatta birbiri ile karıştırılan iki kavramdır ama tamamen ayrı şeylerdir. Erime olayı fiziksel bir olaydır ama çözünme olayı kimyasal bir olaydır. Bir madde ısı alarak hal değiştiriyorsa buna Erime denir. Örnek olarak buzun ısı alarak suya dönüşmesi. Böyle bir durumda “buz eridi” denir.

Cözünme olayı
Çözünme Olayı
erime olayı
Erime Olayı

Kimyasal bir olay olan çözünme olayında ise en az farklı iki madde vardır ve yapılarında değişiklik olur. Çözünme olayında bir çözücü vardır birde çözülen vardır. Yani katı bir maddenin sıvı bir madde içinde gözle görülemeyecek kadar homojen bir şekilde küçük parçalara ayrılması olayıdır. Örnek olarak şeker ve su maddelerini ele alalım. Eğer şekeri suyun içine atarsanız şeker suyun içinde çözünür. Buradaki su çözücü madde, şeker ise çözülen maddedir. Dolayısıyla buradaki olayda “şeker suda çözündü” ifadesi kullanılmalıdır.

 

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi