Kategoriler
Biyoloji Sağlık

Canlıların Protein Yapıları Niçin Farklıdır?

Proteinlerin Yapı Farklılığı

Amino asitlerin 20 türünün birbirinden farklı birleşiminden oluşan proteinlerin yapıları canlıya göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin 15-20 adet amino asitten oluşan protein de var 800-900 adet amino asitten oluşan amino asitte var. Dolayısıyla çok küçük proteinler de bulunmakta, çok büyük, devasa proteinler de bulunmaktadır.

Zaten proteinlerin önemli özelliklerinden birisi de bulunduğu canlıya göre yapısı olmasıdır. Yani her bir canlının protein yapısı birbirinden farklı olduğu gibi, bir canlıda bulunan proteinler de birbirinden farklı olabilmektedir. Proteinleri birbirinden farklı kılan özellik ise, DNA’nın kontrolünde, DNA şifresine uygun bir şekilde amino asitlerin yan yana getirilmesiyle oluşmasıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

proteinlerin yapısı

Bir proteini meydana getiren amino asitlerin sıra, sayı ya da çeşidinin değişmesi, oluşacak proteinin farklı olmasına neden olacaktır. protein yapımına katılan 20 çeşit amino asitin her birini bir rakama benzetirsek, rakamların bir araya gelerek oluşturduğu sayıya da protein deriz. Dolayısıyla 20 farklı rakamdan ne kadar fazla sayı kombinasyonu oluşturabileceğimizi sizin hayal gücünüze bırakıyoruz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi