Kategoriler
Sözlük

Aile Nedir? Aile Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Aile Nedir? Aile Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Aile nedir, Aile ne demektir, Aile kelimesinin tanımı, Aile kelimesinin eş anlamlısı, Aile kelimesinin ingilizce karşılıkları, Aile ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Aile hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Aile Tanımı

Aile kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Aile kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim, toplum bilimi Evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birlik

2. Aynı soydan gelen veya aralarında akrabalık ilişkileri bulunan kimselerin tümü

3. Birlikte oturan hısım ve yakınların tümü

4. Eş, karı

5. Aynı gaye üzerinde anlaşan ve birlikte çalışan kimselerin bütünü

6. Temel niteliği bir olan dil, hayvan veya bitki topluluğu, familya

Aile Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Aile kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Aile – karı / eş

Aile kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Aile kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

aile nedir

Aile İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Aile kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Aile kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Aile İle İlgili Birleşik Sözler

Aile kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

aile adıaile bahçesiaile bütçesiaile doktoru
aile dostuaile fotoğrafıaile gazinosuaile hayatı
aile hekimiaile hukukuaile ismiaile mahkemesi
aile matinesiaile meclisiaile ocağıaile planlaması
aile reisiaile saadetibüyük aileçekirdek aile
koruyucu aileköklü aile

Aile İngilizcesi

Aile kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Aile – family

Aile Hakkında Detaylı Bilgi

Aile, toplumun en küçük birimi olarak kabul edilir. Aile denince genellikle bir evde oturan anne ve baba ile, varsa onların evlenmemiş çocukları anlaşılır. Bu tip aileye “çekirdek aile” denir. Çekirdek ailedeki çocukların evlenmesiyle de yeni bir çekirdek aile ortaya çıkar. Ama aile sözcüğünün bundan daha geniş anlamı da vardır. Daha çok sayıda akrabadan oluşan birimi, hatta bir soyu ya da sülaleyi tanımlamak için de aile sözcüğü kullanılır.

“Aile” sözcüğü günlük dilde çok değişik grupları tanımlamak için de kullanılır. Örneğin “Hasan iyi bir aileydi” dendiğinde, Hasan’ın sorumlu bir baba ve koca olduğu anlaşılır. Oysa birisi “Benim ailem Adana’dan gelmiş” dediği zaman, annesiyle babasının, hatta belki de dedelerinin Adana’da yaşamış olduğunu belirtir. Bir başkası “Bu bir aile toplantısıdır” dediğinde, o toplantıda yalnızca akrabaların bulunacağı anlaşılır. Bunlar amcalar, dayılar, teyzeler, halalar, yeğenler ve evlilik bağıyla aileye katılmış kişilerdir. Bütün bunlar bize, “aile” kavramının her zaman evliliğe ya da ortak atalara dayalı ilişkileri kapsadığını göstermektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Aile Çeşitleri

Çekirdek Aile

Aile denince genellikle bir evde oturan anne ve baba ile, varsa onların evlenmemiş çocukları anlaşılır. Bu tip aileye “çekirdek aile” denir. Çağdaş toplumlarda, yeni evlenen çiftler genellikle baba evinden ayrılarak yeni bir evde yaşamaya başlarlar. Bu tip ailelere çekirdek aile diyoruz.

Geniş Aile

Anne, baba, kızlar, damatlar, oğullar, gelinler ve torunların aynı çatı altında yaşadığı ailelere geniş aile denir. Bu gelenek, tarıma dayalı geleneksel yapısını koruyan birçok toplumda bugün de sürmektedir. Bu tip aile günümüzde giderek azalmaktadır. Sanayileşmiş çağdaş toplumlarda, özellikle kentlerde geniş aileler yerini giderek küçük ailelere bırakmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi