Kategoriler
Sözlük

Ayet Nedir? Ayet Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Ayet Nedir? Ayet Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Ayet nedir, Ayet ne demektir, Ayet kelimesinin tanımı, Ayet kelimesinin eş anlamlısı, Ayet kelimesinin ingilizce karşılıkları, Ayet ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Ayet hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Ayet Tanımı

Ayet kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Ayet kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim, din b. (***) Kur’an surelerini oluşturan kısımlardan her biri
Unutmadığı ayetlerle namaz kılıyor, dua ediyordu.” – Ö. Seyfettin

Ayet Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Ayet kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Ayet kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Ayet kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Ayet kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

mukabele

Ayet İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Ayet kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Ayet kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Ayet İle İlgili Birleşik Sözler

Ayet kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Ayet kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Ayet İngilizcesi

Ayet kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  •  Ayet – verse

Ayet Hakkında Detaylı Bilgi

Âyet (Arapça), Kur’an surelerini oluşturan cümlelere verilen isimdir. Âyet Arapça’da kelime olarak delil, veri veya işâret anlamına gelmekte ve Kur’anda her iki anlamda da kullanılmaktadır. Türkçe olarak Âyet-î Kerîme ya da Yüksek delil şeklinde kullanımı yaygındır.

Kuran’da Âyet Kavramı

Kur’an’da geçen ayet kelimesi sadece Kur´an ayetleri için değil, aynı zamanda işaret veya delil anlamında tabiat için de kullanılır.

Sponsorlu Bağlantılar

Kur’an’da, Allah’ın ayetlerinin tabiatta gözlemlenebileceği ifade edilir.

“Biz onlara ayetlerimizi hem çevrelerinde hem de bizzat kendi içlerinde açıkça göstereceğiz. Sonunda bu bir gerçek olduğu iyice anlaşılacaktır. Rabbinin her şeye tanık oluşu sana yetmez mi?” Fussilet; 41:53

“Kesin bilgiye ulaşmak isteyenler için yeryüzünde ve bizzat kendinizde âyetler vardır. Bunların farkına varmak istemez misiniz?” Zariyât; 51:20-21

“Sen varlığını en duru olan yaşam tarzına getir; Allah’ın doğasına. O, insanları ona göre yaratmış­tır. Allah’ın yaratışı değişmez. İşte bu var olan yaşam şeklidir ama in­sanların çoğu bunu bilmezler.” Rum; 30:30

Kur’an’daki ayetlerin uzunlukları, Mushaf’ta tam bir sayfa ile en kısa olarak bir ya da birkaç harften oluşan ‘kesik harfler’ veya Mukattaa harfleri arasında değişmektedir. Kur’an mushafında yaklaşık olarak 6235 ayet bulunmaktadır.

Kur’andaki ayetlerin sayısı, nelerin tam olarak kur’andan olup neyin olmadığı konusu ile birlikte Kuran bilimlerinde ayrı bir tartışma konusudur. Kur´an ayetlerinin sayısı, sayım şekline göre de farklılık gösterebilir. Bu ihtilaf besmelenin ayet olup olmadığı ya da ayetlerin nereden başlayıp, nerede bittiği gibi konulardan da kaynaklanmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Kur’an-ı Kerimde Kaç Ayet Vardır ?

Kur’an-ı kerimde 114 sure, 6236 ayet-i kerime vardır. Ayetlerin sayısının 6236’dan az veya daha çok olduğu bildirildi ise de, bu ayrılıklar büyük (uzun) bir ayetin, birkaç küçük ayet sayılmasından veya bir kaç kısa ayetin bir büyük ayet, yahut surelerin başındaki besmelelerin bir veya ayrı ayrı ayet sayılıp sayılmamasından ileri gelmiştir.

Kur’an-ı Kerime İlk İnen Ayet Hangisidir ?

Kur’an’ın ilk inen ayet, Alak Suresinin “Yaratan Rabbinin adıyla oku” mealindeki ilk ayettir.

Kur’an-ı Kerime Son İnen Ayet Hangisidir ?

Kur’an’ın son inen ayeti ise Bakara Suresinin “Allah’a döndürüleceğiniz, sonra da herkese hak ettiğinin eksiksiz verileceği ve kimsenin haksızlığa uğratılmayacağı bir günden sakının.” mealindeki 281. ayetidir

Kur’an-ı Kerim’in En Uzun Ayeti Hangisidir ?

Kur’an’da tam bir sayfa olan, en uzun ayeti Müdayene-Borçlanma ayeti denen, günümüzü noterlik sisteminin esaslarını konu alan Bakara Suresi’nin 282. ayetidir.

Kur’an-ı Kerim’deki Ayetlerin Sayısı Neden Farklıdır ?

Bu farklılıkların sebebi şudur: Hz.Muhammed’in (s.a.a.) öğretme gayesiyle sahabeye Kur’an okurken ayet başlarında, buranın durak olduğunu hissettirecek kadar duruyor, fakat mana tamam olmadığı için peşinden diğer ayete geçiyordu. Bu okumayı işitenlerden bir kısmı, Peygamber’in okuyuşunda ara verdiği kısmı bir ayet olarak benimsiyor; diğerleri ise, mana tamam olana kadar devam eden lafızları bir ayet sayıyordu. Ayrıca kufeli alimler, bazı surelerin başında bulunan harfleri ayet olarak kabul ettikleri halde diğerleri kabul etmiyorlardı. Sure başlarındaki yüzonüç “besmele”nin ayet olup olmaması, v.b.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi