Kategoriler
Sözlük

Formasyon Nedir? Formasyon Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Formasyon Nedir? Formasyon Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Formasyon nedir, Formasyon ne demektir, Formasyon kelimesinin tanımı, Formasyon kelimesinin eş anlamlısı, Formasyon kelimesinin ingilizce karşılıkları, Formasyon ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Formasyon hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Formasyon Tanımı

Formasyon kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Formasyon kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Biçimlenme
2. eğitim bilimi Yetişim

Formasyon Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Formasyon kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Formasyon – yetişim / biçimlenme

Formasyon kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Formasyon kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Formasyon İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Formasyon kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Formasyon kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Formasyon

Formasyon İle İlgili Birleşik Sözler

Formasyon kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Formasyon kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Formasyon İngilizcesi

Formasyon kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Formasyon – formation

Formasyon Hakkında Detaylı Bilgi

Formasyon kelimesi İngilizce “Formation” kelimesinin Türkçesi olan “biçimlenme” olarak ifade edebileceğimiz bir kelimedir.

Formasyon Yüksek Lisans Programları Kaldırıldı

Öncelikle, bundan böyle formasyon eğitimi tezsiz yüksek lisans programları ile değil “sertifika programı” şeklinde verilecek. Yönetmeliğin en köklü değişikliği bu.

Artık sadece fen-edebiyat fakültelerinin mezunları değil, bütün fakültelerin ve bütün bölümlerin mezunları “öğretmenlik eğitimi”  alıp devlet okullarında öğretmen olarak atanabilme hakkı kazanacaklar. Bu durum, fen-edebiyat mezunu olmayıp öğretmen olabilme şansı tanınan kişilerin elbette mutluluğuna sebep oldu. Diğer yandan ise yoğunluktan dolayı zaten atanamayan binlerce eğitim fakültesi mezunu durumdan rahatsızlık duyuyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Bunun dışında eskiden sadece mezun olduktan sonra alınabilen bu eğitim, bundan sonra öğrenci iken de alınabilecektir. Her üniversitenin “formasyon sertifikası” eğitimi veremeyecek olması, okuyan öğrencilerin eğer kendi üniversitelerinde bu eğitim verilmiyorsa ne yapacakları konusu da henüz netleşmiş değil. Formasyon veren üniversiteler her yıl YÖK onayı ile ilan edilecek ve bu durumda her yıl formasyon veren üniversiteler değişiklik gösterecek. 2010 yılında bu eğitimi verecek üniversiteler henüz açıklanmadı ancak eğitim fakültesi ya da eğitim bilimleri bölümleri bulunan birçok üniversitenin verebileceği belirtiliyor.

Yeni yönetmeliğin en çok tartışılan maddesi ise “en az 2.5/4.0” not ortalaması şartı konulması olarak belirtiliyordu. MEB bu konuda attığımız maile cevap olarak uzun bir aradan sonra şöyle bir dönüş yapılmıştır:”Pedagojik Formasyon Sertifika Programına başvuru yapabilecek öğrencilerde aranan 2,5 not ortalaması konusu görüşülmüş olup, Yükseköğretim Genel Kurulunun 21 Ocak 2010 tarihli toplantısında alınan kararın 3. maddesindeki öğrencilerin ağırlıklı not ortalamasının 4 üzerinden en az 2,5 olmasına ilişkin şartın 2009-2010 eğitim öğretim yılından itibaren yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerden aranması, bu tarihten önce yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerden aranmaması uygun görülmüştür.”

YÖK, yapacağı düzenlemelerle belki de mağduriyetleri giderecek bir hale sokacaktır yönetmeliği. Şimdilik YÖK tarafından detaylar ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Detaylar belli olduktan sonra http://www.yukseklisans.com.tr/ sitesinde yayınlanacaktır.

Pedagojik Formasyon Nedir?

Pedagoji, İngilizce “Pedagogy” kelimesinden  gelen “eğitim bilim ve teorisi” anlamını taşıyan bir kelimedir. Formasyon ise İngilizce “Formation” kelimesinin Türkçesi olan “biçimlenme” olarak çevirebileceğimiz bir kelimedir.

Kelime anlamlarıyla bakıldığında “Pedagojik Formasyon” eğitim, öğretim verebilmek için sahip olunması gereken biçimlenme, oluşum olarak düşünülebilir. Diğer bir deyişle öğretmen olabilmek için sahip olunması gereken bir eğitimdir “Pedagojik Formasyon” eğitimi.  Öğretim metodlarının doğru bir şekilde kullanılması olarak da açıklanabilir. Bu eğitime kısaca “Formasyon” da denilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Pedagojik Formasyon Nasıl Alınır?

Ülkemizde eğitim fakültesi mezunları, üniversite eğitimleri esnasında pedagoji dersleri alarak öğretmen olabilecek durumda mezun olurlarken, diğer fakültelerin mezunları isterlerse ayrıca “Pedagojik Formasyon” eğitimi alabiliyorlar.

Önceki yıllarda üniversitelerde açılan 1 ya da 1,5 yıl süren tezsiz yüksek lisans programları ile bu eğitimi alıyorlarken YÖK’ün aldığı bir kararla 2010-2011 eğitim öğretim yılından itibaren pedagojik formasyon, yüksek lisans eğitimi ile değil, sertifika eğitimi ile verilecektir.

2010-2011 eğitim öğretim yılına kadar fen-edebiyat fakülteleri mezunları bu eğitimi alabiliyorlardı. 28.01.2010 tarihli T.C. YÖK kararı gereği, hangi fakülteden ya da bölümden olduğuna bakılmaksızın öğrenci iken ya da mezuniyet sonrası gerekli koşulları sağlayan tüm fakültelerin ve tüm bölümlerin öğrencileri pedagojik formasyon eğitimi alabilecekler.

Geçmiş yıllarda sadece mezuniyetten sonra alınabilen bu eğitim, 28.01.2010 tarihli karar gereği bundan sonra öğrencilik devam ederken alınan ek dersler ile de alınabilecek.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi