Kategoriler
Sözlük

Küreselleşme Nedir? Küreselleşme Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Küreselleşme Nedir? Küreselleşme Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Küreselleşme nedir, Küreselleşme ne demektir, Küreselleşme kelimesinin tanımı, Küreselleşme kelimesinin eş anlamlısı, Küreselleşme kelimesinin ingilizce karşılıkları, Küreselleşme ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Küreselleşme hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Küreselleşme Tanımı

Küreselleşme kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim Küreselleşmek durumu, globalleşme

Küreselleşme Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Küreselleşme kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Küreselleşme – globalleşme

Küreselleşme kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Küreselleşme kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Küreselleşme nedir

Küreselleşme İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Küreselleşme kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Küreselleşme kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Küreselleşme İle İlgili Birleşik Sözler

Küreselleşme kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Küreselleşme kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Küreselleşme İngilizcesi

Küreselleşme kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Küreselleşme – globalization

Küreselleşme Hakkında Detaylı Bilgi

Küreselleşme, ekonomik, sosyal, teknolojik, kültürel, politik ve ekolojik denge açılardan küresel bütünleşmenin, entegrasyon ve dayanışmanın artması anlamına gelmektedir. Küreselleşme kavramının en çarpıcı özelliklerinden biri, olası etkilerinin çok sayıda ve çeşitli olduğu izlenimini vermesidir. Küreselleşme, yalın toplumsal gerçekleri oldukça aşan spekülasyonlar, varsayımlar, güçlü toplumsalimgeler ve metaforlar üretme kapasitesiyle olağanüstü doğurgan bir kavramdır. Hatta, birçok düşünürün de belirttiği gibi bu kavramın çok boyutluluğu onu, sınırlarını çizme uğraşını bile zora sokmaktadır.

Bu anlamda küreselleşme, sosyal bilimlerin her dalında yaygın kullanılan bir kavram olmakla beraber, genellikle bir “durum“dan, daha çok bir “akım“ı veya bir zihniyeti ima eder hale getirilmiştir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi küreselleşme sadece sosyolojinin konusu değildir fakat sosyolojik açıdan toplumsal alandaki bir değişimi ifade etmektedir. Değişimi anlamak açısından Robertson’ şöyle demştir: “…Küreselleşme teması anlayışları aralarında farklılık göstermesine rağmen küreselleşme diye adlandırılan şeyi anlamanın en iyi yolunun, dünyanın ‘birleşik’ hale geldiği, ama kesinlikle safdil işlevselci tarzda bütünleşmediği ‘biçimsorunu’ üzerinde yoğunlaşmak olduğunu düşünmektedir”. Dünyanın birleşik hale gelmesi, tekdüze dinamikler ile oluşan bir süreç değildir. Çünkü küreselleşme, ekonomik olduğu kadar siyasal, teknolojik ve kültürel boyutlu bir süreçtir.

Giddens’a göre küreselleşme, tek bir süreç değildir, karmaşık süreçlerin bir araya geldiği bir olgular kümesidir. Üstelik çelişkili ya da birbirine zıt etkenlerin devreye girdiği bir süreçtir. Çoğu insanın gözünde, küreselleşme basitçe gücün ya da etkinin yerel toplulukların elinden alınıp küresel arenaya aktarılmasından ibarettir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi