Kategoriler
Sözlük

Manzum Nedir? Manzum Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Manzum Nedir? Manzum Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Manzum nedir, Manzum ne demektir, Manzum kelimesinin tanımı, Manzum kelimesinin eş anlamlısı, Manzum kelimesinin ingilizce karşılıkları, Manzum ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Manzum hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Manzum Tanımı

Manzum kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Manzum kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. sıfat, edebiyat Şiir biçiminde yazılmış
2. Düzenli, muntazam

Manzum Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Manzum kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Manzum – muntazam / düzenli

Manzum kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Manzum kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Manzum İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Manzum kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Manzum kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Manzum İle İlgili Birleşik Sözler

Manzum kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Manzum kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

manzum nedir

Manzum İngilizcesi

Manzum kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Manzum – in verse

Manzum Hakkında Detaylı Bilgi

Dizeler halinde, uyaklı ve ölçülü yazılan yazılara manzum denilmektedir. Fakat her manzum şiir değildir. Bir manzumun şiir olması için, sanat değeri taşıması ve okuyanda iyi duygular oluşturması gerekmektedir.

Manzume Nedir? Manzum Hikaye Nedir? Manzume ile Manzum Hikaye Arasındaki Farklar

Manzume, ölçülü ve uyaklı manzum parçalarına verilen isimdir. Öğretici konular ve akılda kalması gereken düşünceler bu yazım tarzı ile yazılır. Estetik kaygı taşımazlar, imgelemeleri zayıftır.

Manzum hikayelerde toplumu ilgilendiren, ders veren, eğitici, öğretici konular seçilir. Ölçü ve uyak mutlaka vardır. Karşılıklı konuşmalar ile anlam katılır. Şiirde anlatılanlar düz yazı ile anlatılmaz, manzumede düz yazı şekli kullanılır.

Sponsorlu Bağlantılar

Şiirde bir tek olay yoktur, manzumede ise bir hikaye veya olay vardır. Manzumelerde, toplumsal konular varken, şiirlerde bireysel konular ele alınır. Mısralardan meydana gelmiş ölçülü ve kafiyeli dörtlüklere nazım denmektedir.  Nazımla ortaya koyulan kısa ürünlere manzume, uzun anlatımlara manzum eser denmektedir. Şiir, ruh halimizi etkileyen, içimizde güzel duygular uyandıran, mısralardan yapılmış ve sanat değeri içeren sözlere verilen isimdir.

Manzumelerde anlam bütünlüğü taşıyan en küçük parçaya, nazım birimi denir. İki mısradan meydana gelen ve kendi arasında anlam bütünlüğü taşıyan nazım birimine beyit, ikiden fazla mısradan meydana gelen ve yine anlam bütünlüğü taşıyan nazım birimine Kıt’a veya Bent ya da üçlük, dörtlük, beşlik adı verilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi