Kategoriler
Sözlük

Origami Nedir? Origami Ne Demektir? Anlamı ve Çeşitleri

Özet: “Origami Nedir? Origami Ne Demektir? Anlamı ve Çeşitleri” başlıklı yazımızda Origami  nedir, Origami ne demektir, Origami  kelimesinin tanımı, Origami kelimesinin eş anlamlısı, Origami kelimesinin ingilizce karşılıkları, Origami ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Origami hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Origami Tanımı

Origami kelimesi İngilizce kökenli bir kelimedir ve Origami kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim Genellikle kare kâğıt parçalarını kesmeden ve yapıştırıcı kullanmadan sadece katlayıp çeşitli canlı ve cansız figürler oluşturularak yapılan kâğıt katlama sanatı

Origami Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Origami kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Origami kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Origami  kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Origami  kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Origami İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Origami kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Origami kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

origami nedir

Origami İle İlgili Birleşik Sözler

Origami kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Origami kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Origami İngilizcesi

Origami  kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Origami – origami

Origami Hakkında Detaylı Bilgi

Origami, Japonca “ori” (katlamak) ve “gami” (kağıt) sözcüklerinin birleşiminden meydana gelmiş olup kâğıt katlama sanatına verilen addır. İsmi Japonca olsa da Çin kaynaklı bir sanat olduğunu iddia eden kaynaklar da vardır. Genellikle kare kâğıt parçalarını kesmeden ve yapıştırıcı kullanmadan, sadece katlayarak, çeşitli canlı ve cansız figürler oluşturarak yapılmakla birlikte, dikdörtgen kâğıtlardan, hatta kâğıt paralardan yapılan modeller de oldukça fazladır. Kesme işleminin de kullanıldığı türe Krigami denir.

Origami Çeşitleri Nelerdir?

Origami klasik origami ve parçalı origami olmak üzere iki çeşittir. Klasik origami genellikle tek parça kâğıttan yapılır. Çok fazla olmasa da iki veya üç parçanın kullanıldığı klasik origamiyle çeşitli hayvan veya eşya figürleri yapılır. Modüler origami olarak da adlandırılan parçalı origami birbirinin benzeri parçaların birleştirilmesiyle oluşturulur ve hayvan veya eşya gibi somut figürlerden çok, üç boyutlu geometrik figürlerin yapılmasında kullanılır. Parça sayısında bir sınır olmayan parçalı origami tak-çıkar oyuncaklarına benzer ve aynı parçalar kullanılarak birçok değişik figür üretilebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Origamide genel olarak kare şeklinde kâğıt kullanılsa da kâğıdın şeklinde bir sınırlama yoktur. Günümüzde origaminin birçok değişik türleri ortaya çıkmıştır. Mimari origami, pop-up origami, krigami (kâğıt kesme sanatı) bunlara örnek verilebilir. Modern origami olarak da adlandırılan bu tür origami türlerinde yapıştırma ve kesme serbest bırakılmıştır. Origamiyi kirigamiden ayıran özelliği; kirigaminin simetrik, origaminin ise şekil yapma biçimlendirme sanatı olmasıdır. Origami dünyaca ünlü bir sanattır. Origaminin birçok kullanım alanı vardır.

Origami Teknikleri Nelerdir?

Çoğu kitap origami modellerinin yapımında kullanılan temel tekniklerle başlar. Bunlar temel diagramları içerir; dağ katlaması, vadi katlaaması, ters katlama gibi… Ayrıca çeşitli modellerin yapımında kullanılan, standart isimli kaideler vardır. Mesela kuş kaidesi, kanat çırpan kuş yapımında orta aşamalardan biridir.

Modüler Origami Nedir? Nasıl Yapılır?

Modüler Origami belli sayıda benzer parçaları bir araya koyarak, bütün bir model yapılmasıdır. Normal de parçalar basittir; ama birlikte oluşturdukları form göz alıcıdır. Kusudama gibi çoğu modüler origami dekoratif küre biçimli modellerdir. Kusudama iplik ve yapıştırıcı gibi malzemelere de izin verir. Çin kağıt katlama stili 3 boyutlu modellerden oluşur ve çok sayıda parçanın bir araya gelmesiyle oluşan ayrıntılı modellerdir. Bazen kağıt para modül yapımında kullanılır. Bu stil Amerika’da yaşayan Çinli göçmenler tarafından geliştirilmiştir ve “Golden Venture” olarak adlandırılır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi