Kategoriler
İslam Sözlük

Oruç Nedir? Oruç Ne Demektir?

Özet: “Oruç Nedir? Oruç Ne Demektir?” başlıklı yazımızda oruç nedir, oruç kelimesinin anlamı, oruç tutmanın tanımı, oruç zamanı, oruç ile ilgili ayetler ve oruç ile ilgili detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Oruç anlamı

Oruç yada oruç tutmak İslam inancının temel şartlarından birisidir. Her yıl Ramazan ayında oruç tutmak baliğ olan bütün müslümanlara farzdır. Peki oruç nedir?

Oruç: Allah’a ibadet etmek amacıyla yemek, içmek ve orucu bozan diğer şeylerden belli bir süre uzak durmak ve kendini alıkoymaktır.

Türk Dil Kurumu sözlüğünde oruç kelimesinin anlamı aşağıdaki gibidir;

1. isim, din b. (***) Tanrı’ya ibadet amacıyla yeme, içme vb. şeylerden belli bir süre kendini alıkoyma
2. Çok sevilen veya istenen şeylerden uzak durma

Oruç imsak vaktinin girmesi ile birlikte başlar ve iftar vaktine kadar devam eder.

Sponsorlu Bağlantılar

oruç

Oruç ile ilgili ayetler

Oruç Kuran’ı Kerim’de aşağıdaki ayetlerde geçmektedir;

“ Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir”. (Bakara suresi 185. ayet)

“Artık (Ramazan gecelerinde) onlara yaklaşın ve Allah’ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın.” buyurulmaktadır (Bakara, 2/187).

Oruç çeşitleri

  • Farz olan oruçlar: Ramazan ayı orucu ve Ramazan ayı orucunun kazası farzdır.
  • Vacip olan oruçlar: Başlanmış nafile orucun bozulması halinde kazasının tutulması vacip olur. Adak orucunu tutmak ve bozulursa kaza etmek vaciptir.
  • Sünnet olan oruçlar: Muharrem ayının 9. ve 10. günlerinde veya 10. ve 11. günlerinde yani Aşure gününden 1 gün önce veya 1 gün sonra ekleyerek oruç tutmak sünnettir. Ayrıca Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmak, Zilhicce ayının ilk dokuz günü, Şevval ayında 6 gün oruç tutmak da sünnettir.
  • Müstehab oruç: Her ayın (Hicri takvime göre) 13, 14 ve 15. günlerinde oruç tutmak hoş karşılanır.
  • Mekruh oruç: Yalnız aşure günü için bir gün yani 10 Muharremde tutulan bir günlük oruç mekruh oruçtur. Ramazan bayramının 1. günü ve Kurban bayramının ilk 4 gününde oruç tutmak harama yakın mekruh kabul edilmiştir.
  • Nafile oruçlar: Yukarıda sayılan maddeler dışında tutulan oruçlar nafile oruçlardır.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi