Kategoriler
Edebiyat Sözlük

Röportaj Nedir? Röportaj Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Röportaj Nedir? Röportaj Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Röportaj nedir, Röportaj ne demektir, Röportaj kelimesinin tanımı, Röportaj kelimesinin eş anlamlısı, Röportaj kelimesinin ingilizce karşılıkları, Röportaj ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Röportaj hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Röportaj Tanımı

Röportaj kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Röportaj kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Konusu bir soruşturma, araştırma olan gazete veya dergi yazısı

2. Radyo ve televizyon habercisinin araştırma ve soruşturma sonucunda hazırlamış olduğu program, mülakat

Röportaj Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Röportaj kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Röportaj – mülakat

Röportaj kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Röportaj kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Röportaj İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Röportaj kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Röportaj kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Röportaj nedir

Röportaj İle İlgili Birleşik Sözler

Röportaj kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Röportaj kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Röportaj İngilizcesi

Röportaj kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Röportaj – interview

Röportaj Hakkında Detaylı Bilgi

Röportaj, bir gazete yazarının ünlü, tanınmış kişiler, yerler ve olaylarla ilgili inceleme ve araştırmalarına kendi görüşlerini de ekleyerek oluşturduğu yazı türü. Röportaj kelimesinin kökeni, Latincede’toplamak’, ‘getirmek’ anlamlarında kullanılan reportare fiiline dayanır. Türkçeye, Fransızca “reportage” isminden geçmiştir. Röportaj, bir gazete yazısı olmasına karşın, gezi türüyle iç içe olması, bazen sanatsal kaygılarla kaleme alınması, sıradan bir aktarma değil de özel bir yorum değerlendirme değeri taşıması gibi özellikleriyle, edebiyat türü olarak da kabul edilmektedir. Röportaj, başlangıçta “sorular” ve “yanıtlar”dan oluşan “mülakat”tan farklı değilken gazeteciliğin gelişmesi ve ünlü edebiyatçıların röportaj türünde de yapıtlar ortaya koymaya başlamasıyla, daha çok araştırma, inceleme, soruşturmaya dayanan ve bazı gerçeklerin ortaya çıkmasına yardımcı olan bir dal haline gelmiştir.

Röportajın Konuları Nelerdir?

Röportajlar, yurtiçi ya da yurtdışı siyasal, toplumsal, ekonomik, kültürel, vb. birçok konuda olabilir. İyi bir röportaj yazarının ele aldığı konuyu enine boyuna araştırması, incelemesi, ilgililerle görüşmesi, konuyla ilgili yerleri gezip görmesi, gerekli belgeleri toplaması gerekir. Yani röportaj, yalnızca gözlemlerin, izlenimlerin ya da konuşmaların aktarılması değil, bunların ötesinde bir yorum ve değerlendirme yazısıdır. Röportaj, gazete ve gazetecilikle birlikte gelişen bir türdür. Dünyadaki aşağı yukarı bütün gazete ve dergilerde görülen röportajlar, konuyla ilgili olarak çekilen fotoğraflarla bütünlenmekte, fotoğraf röportaja belgesellik, gerçekçilik ve görünüm sağlamaktadır. Kesinlikle ropörtaj da hangi konuyla ilgiliyse önceden yapılmış örnek ropörtajlardan yardım alınmalıdır ve çok fazla özel olmadan tüm sorular – konuyla ilgili- merak edilenler sorulmalıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi