Kategoriler
Sözlük

Tutumlu Nedir? Tutumlu Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Tutumlu Nedir? Tutumlu Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Tutumlu nedir, Tutumlu ne demektir, Tutumlu kelimesinin tanımı, Tutumlu kelimesinin eş anlamlısı, Tutumlu kelimesinin ingilizce karşılıkları, Tutumlu ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Tutumlu hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Tutumlu Tanımı

Tutumlu kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

sıfat Aşırı harcamalardan kaçınan, idareli, muktesit

Ayşe hesabını kitabını bilir, tutumlu bir ev kadınıydı.” – Halikarnas Balıkçısı

Tutumlu Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Tutumlu kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Tutumlu – muktesit / idareli

Tutumlu kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Tutumlu kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Tutumlu İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Tutumlu kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Tutumlu kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

tutumlu

Tutumlu İle İlgili Birleşik Sözler

Tutumlu kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Tutumlu kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Tutumlu İngilizcesi

Tutumlu kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Tutumlu – thrifty, frugal

Tutumlu Hakkında Detaylı Bilgi

Tutum, parayı, malı ve zamanı yerine göre en iyi şekilde kullanmaktır. Cimrilikle tutumluluğu birbirine karıştırmamak gerekir. Tutumlu insan, hayati ve zorunlu olan ihtiyaçları için para harcamaktan çekinmez. Cimri ya da pinti kişiler, yaşaması ve sağlığı için gerekli olan şeylere bile para harcamaktan korkar.

Hastalandığı zaman bile doktora gitmez ve ilaca para vermez. Para kazanmak, kazandığı parayı da biriktirmek için gece gündüz çalışır. Bu gibi kimseler varlık içinde yoksul yaşarlar. Bunların kendilerine hayrı olmadığı gibi, başkalarına da hiç hayrı olmaz. Kazancının hepsini harcamayarak, bir kısmını biriktiren, eşyasını iyi kullanan, zamanını değerlendiren ve sağlığını koruyan insanlara “tutumlu insan” denir. Tutumlu insanlar kimseye muhtaç olmazlar. Hem kendilerine hem de ailelerine, vatan ve millete faydalı olurlar.

Tutumlu Olmak;

1- Parada; Elimize geçen paranın bir kısmını geleceğimiz için bankada hesap açarak biriktirmekle olur.

2- Malda; Bize kalan malları har vurup harman savurarak bitirmemek; giydiğimiz, kullandığımız eşyaları temiz olarak ve iyi korumakla olur. Yediği yemeğin yarısını tabakta bırakan, elbiselerini kirleten, ayakkabılarını boyamayan, okul sıralarını çizen, yazı yazan, tebeşirleri boşa harcayan, muslukları, elektrikleri açık bırakanlar tutumlu değildirler. İnsanlar malda tutumlu olmaya küçük yaşta alıştırılmalıdırlar. Bu bir eğitim işidir. Aile ve okul, çocuğa bu eğitimi kazandırmalıdır. Aksi halde yarın büyüdükleri zaman hiç bir şeyin kıymetini bilmez; mal ve eşya sahibi olmazlar.

Sponsorlu Bağlantılar

3- Zamanda; Zamanı iyi değerlendirmek, tembellik etmemekle olur. Zamanı iyi değerlendirip boşa zaman harcamayan insanlar, rahat ve huzurlu bir hayat yaşarlar. Atalarımız “Vakit nakittir” “Zaman parayı, para da malı kazanır” demişler.

4- Sağlıkta; Sağlığımızı tehdit eden şeylerden uzak durmak, vücudu yıpratmamak, hastalıklardan korumakla olur. Sağlığı yerinde olmayan bir insanın parasının, malının hiç bir kıymeti yoktur. Kanuni Sultan Süleyman, “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi. Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” diyerek sağlığın önemini çok anlamlı bir şekilde dile getirmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi