Kategoriler
Sözlük

Vacip Nedir? Vacip Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Vacip Nedir? Vacip Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Vacip nedir, Vacip ne demektir, Vacip kelimesinin tanımı, Vacip kelimesinin eş anlamlısı, Vacip kelimesinin ingilizce karşılıkları, Vacip ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Vacip hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Vacip Tanımı

Vacip kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Vacip kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. sıfat, din b. (***) İslam dinine göre yapılması gerekli olan
Kurban Bayramı’nda her zenginin kurban kesmesi vaciptir.” – B. Felek

2. Yapılması gerekli olan

Vacip Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Vacip kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Vacip kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Vacip kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Vacip kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Vacip İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Vacip kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  • vacip olmak
    1) din b. İslam dinine göre yapılması gerekli olmak; 2) mec. yapılması gerekli olmak: “Ayağın nasıl olup da mezbeleye atıldığını bulmak artık başhemşireye vacip olmuştur.” –H. Taner.
    Deyim

Vacip İle İlgili Birleşik Sözler

Vacip kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Vacip kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Vacip İngilizcesi

Vacip kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  •  Vacip – wajib

mukabele

Vacip Hakkında Detaylı Bilgi

Vâcip, Efâl-i mükellefinden sayılan İslam dini terimi. Arapça kökenli bir sözcük olan vâcip, İslam’da yapılması gereklilik ifade eden eylemleri tanımlamak için kullanılır. Türkçede dini bir mana içermeden sadece “yapılması gereken” manasında da kullanılır. İslam dininin kutsal kitabı olan Kur’ân’da bulunmakla birlikte “açıkça emredilmiş” olmayan emirlerdir. “Açıkça emredilmek” tanımı emrin miktar, yer ve zaman gibi tamamlayıcı unsurlarının da tam olarak anlaşılır olmasının yanında muhataplarının da belli olmasını kapsar. Bu özellikleri sağlamadığı halde bir emir olarak Kur’anda bulunan dini emirler için Hanefi mezhebinde daha alt düzey bir gereklilik ifadesi olarak “vacip” deyimi kullanılır. Örneğin Kurban kesme ibadeti Hanefi mezhebine göre vaciptir. Farklı fıkhi mezheplerin farklı vacip anlayışları vardır. İslam’ın fıkhi mezheplerinden olan Şâfiî mezhebine göre vâcib denince farz (yapılması mutlak olarak emredilen) anlaşılır. Fakat diğer mezheplerin vâcibe bakış açısı çoğunlukla daha hafiftir. Hanefi mezhebinde vacip olarak tanımlanan hususlar diğer mezheplerde genellikle sünnet olarak tanımlanır.

Hanefilikte Vacip

Hanefilerde genel görüşe göre vâcibin terk edilmesi, tahrîmen mekrûhtur. Yâni harama yakın mekrûhtur. Fakat haram değildir. Bu konuda da farklı mezhepler farklı görüşler beyan etmiştir. Bazı klasik İslam âlimlerine göre vacip olan eylem yapılmadığında kişinin tövbe etmesi gerekir. Eğer bu tövbeyi etmeden ölürse günah işlemiş olur ve azap görür. Ayrıca, İslam dininde çok önemli bir yeri olan namazın vâciblerinden birini bilerek yapmamak namazı bozmamakla beraber günâh olur. Unutarak yapmayan sehiv secdesi (unutma secdesi) yapar.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi