Kategoriler
Tarih

Kurtuluş Savaşı Neden ve Ne Zaman Olmuştur? Kurtuluş Savaşı Ne Zaman Sona Ermiştir?

Kurtuluş Savaşı Neden Başladı?

Birinci Dünya Savaşında Osmanlı devletinin yenilmesiyle galip gelen İtilaf Devletleri Osmanlı devletinin topraklarını kendi kafalarına göre kendi aralarında bölüştürdüler. Fakat masa başında yaptıkları plan tutmadı. Gerekirse ölmeye hazır bu millet canını siper ederek bu vatanı korudu. Kurtuluş Savaşı, İşte bu aziz milletin 1. dünya savaşında galip gelen itilaf devletlerine karşı vermiş olduğu büyük ve saygı duyulan mücadelesidir. Bu savaşta bir çok destan yazılmıştır.

Çanakkale Destanı, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Gaziantep ve daha niceleri. Türk Kurtuluş Savaşı, İstiklâl Harbi, Türk İstiklâl Harbi ya da Millî Mücadele olarak adlandırılan, I. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu’nun İtilaf Devletleri’nce işgali sonucunda Misak-ı Millî sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak için girişilen çok cepheli siyasi ve askeri mücadele. 1919-1922 yılları arasında gerçekleşmiş ve 11 Ekim 1922’de imzalanan Mudanya Mütarekesi ile fiilen, 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması ile resmen sona ermiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

kurtuluş savaşı

Kurtuluş Savaşını dört döneme ayırabiliriz;

  1. I. Dünya Savaşı sonrası dönemi: Mondros Mütarekesi’nin yürürlüğe girdiği 30 Ekim 1918’den, Mustafa Kemal Paşa’nın 9. Ordu müfettişi olarak Anadolu’ya yola çıktığı 19 Mayıs 1919’a kadardır
  2. Örgütlenme dönemi: Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışından, Ankara’daki Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı 23 Nisan 1920’ye kadardır.
  3. Hakimiyetin sağlanması dönemi: 23 Nisan 1920’den, Londra Barış Konferansı’nın ikinci safhasının başladığı Mart 1922’ye kadardır.
  4. Barışın sağlanması dönemi: Mart 1922’den, Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim 1923’e kadardır.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi