Kategoriler
Teknoloji

Ekran Kartı Nedir? Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir? Paylaşımsız Ekran Kartı Nedir?

Ekran Kartı Nedir?

Ekran kartı, Gerek masaüstü gerekse dizüstü yani laptop bilgisayarlarda donanım parçalarından birisi de ekran kartıdır. Ekran kartı isminden de anlaşılacağı gibi ekranda görüntü oluşmasını sağlayan bir bilgisayar donanımıdır yada bileşenidir. Ekran kartı olmadan da bir bilgisayar çalışabilir ama eğer bir bilgisayarda ekran kartı yoksa görüntü kalitesi çok düşük olur ve bilgisayarınızda görüntü kalitesi gerektiren program yada oyunları açamazsınız. Ekran kartları iki türlüdür. Birisi paylaşımlı ekran kartı diğeri ise paylaşımsız ekran kartı.

Sponsorlu Bağlantılar

Paylaşımlı Ekran Kartı Ne Demektir?

Paylaşımlı ekran kartı varsa bilgisayarınızda, bu performans düşüklüğü demektir. Çünkü paylaşımlı ekran kartı anakart üzerindedir. Yani anakarttan ayrı değildir. Böyle bir ekran kartı da hem anakart performansını düşürür yani işlemciden beslenir hemde ihtiyaç duyduğu hızı Ram üzerinden alır. Yani Ram kapasitesini düşürür.

Paylaşımlı ve Paylaşımsız Ekran Kartı

Paylaşımsız Ekran Kartı

Paylaşımsız ekran kartı, adından da anlaşılacağı gibi paylaşılmayan yani harici ekran kartı demektir. Bu hepimizin bildiği normal ekran kartı tipidir. Özellikle masaüstü bilgisayar kullananlar kasalarını açtıklarında gördükleri harici ekran kartı paylaşımsız ekran kartıdır. Dolayısıyla anakarttan ayrı ve Ram kapasitesini düşürmezler.

Paylaşımlı Ekran Kartı ve Paylaşımsız Ekran Kartı Arasındaki Fark

Eğer satın alacağınız bilgisayarda amacınız performans olacak ise paylaşımsız ekran kartına sahip bir bilgisayar satın almalısınız. Yani görüntü kalitesi yüksek ve hızlıdır. Ama özellikle dizüstü bilgisayarlarda pil ömrü uzun olacaksa ve performansa dayalı bir çalışma yapmayacaksanız paylaşımlı ekran kartına sahip bir bilgisayar satın almalısınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi