Kategoriler
Yaşam

Kırşehir Kaplıcaları Hangileridir? Tedavi Ettiği Hastalıklar

Kırşehir Kaplıcaları

Türkiye kaplıca bakımından oldukça zengindir. Ülkemizin hemen her ilinde kaplıca bulunmaktadır ve bu illerden birisi de Kırşehir ilidir. Kırşehir ilinde birçok kaplıca ve içmeler bulunmaktadır. Her bir kaplıcanın farklı hastalıklara ve rahatsızlıklara faydası vardır. Kırşehir şehrinde bulunan bazı kaplıcalar ve içmeler şu şekildedir;

  • Avcı İçmesi
  • Terme Kaplıcası
  • Karakurt Kaplıcası
  • Bulamaçlı Kaplıcası
  • Mahmutlu Kaplıcası

Kırşehir Kaplıcaları, Suyunun Özellikleri ve Tedavi Ettiği Hastalıklar

Kaplıcalar ve tedavi ettiği hastalıkları

Sponsorlu Bağlantılar

Avcı İçmesi

Mucur ilçesine 15 km uzaklıktaki Avcı köyündedir. Kükürtlü olan su henüz tam olarak incelenmemiştir. Bununla birlikte mide rahatsızlıklarına ve hazım bozukluklarına iyi geldiği sanılan su yöre halkınca yaygın bir biçimde kullanılmaktadır

Terme Kaplıcası

Kırşehir merkez kuşdilşi mahallessinde yer alan kaplıca kent merkezine 1 km. uzaklıktadır. kaplıcada biri 4 yıldızlı otel diğeri Özel İdare Müdürlüğüne ait iki modern tesis vardır. Çok değerli şifalı suya sahip olan kaplıca banyonun yanı sıra içilebilmektedir. Kaplıca suyu sıcaklığı 40 oC dir.

Terme kaplıcası bir çok hastalığa iyi gelmektedir.Banyo tedavisinde uygulanan hastalıklar; romatizma ,felç ve cilt hastalıklarıdır. İçme tedavisi uygulanan hastalıklar; böbrek,kalp,damar, yüksek tansiyon, mide ve kadın hastalıklarıdır. Banyo ve İçme tedavisinde birlikte kullanılan hastalıklar; Çocuk felci safra kesesi ve sinirsel hastalıklardır. Kaplıcanın cıvarında turistlik tesisleri mevcuttur.

TERME EFSANESİ

Kırşehir’in şehir merkezinde terme kaplıcası vardır. Efsaneye göre, bir kış günü Ahi Evran buradan geçerken abdest almak ister. Ahi Evran ve dervişleri tüm aramalara karşın bir avuç su bulamazlar. Zemheride sular donmuş, ırmaklar kaskatı buz kesmiştir o gün. Abdest almak için su bulunamadığını Ahi Evrana söyledikleri zaman “hiç merak etmeyin. Biz kendimize de, başkalarına da yetecek kadar su buluruz” diyerek asasını üç defa yere vurur. Kısa bir süre sonra onlarca metre yükseklikte sıcak sular fışkırır. Hünkar Ahi Evran!ın asasını vurduğu yerden abdestini alır. Sonunda burası kaplıca olur

Karakurt Kaplıcası

Kırşehir’in 16km. batısında karalar köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Adının nereden geldiği kimler tarafından ilk işletmeye açıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Yapılan araştırmalara göre kaplıca Selçuklu hükümdarı Kılıçarslan tarafından 1135 yılında Selçuklu beylerinden Karakurt baba adına yaptırılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Suyun içerisinde eriyik olarak kalsiyum sülfat ve bikarbonat mevcuttur. Sağlığa yararlı olduğu belirlenmiş olan kaplıca suyunun sıcaklığı 50 oC dır. Banyo tedavisi ile Romatizma,sinir, ve kadın hastalıkları tedavisinde yararlıdır.

Selçuklu döneminde ait Ilıcan, türbe ve mescitten oluşan eski yapıların yanında birbirine yakın iki blok olarak çağdaş kaplıca tesisleri yapılmıştır. Yeni yapılan tesis 50 yatak kapasiteli olup, iki genel ve on özel havuza sahiptir.

Karakurt Kaplıcası Efsanesi

Kırşehir’in 15 km. batısındaki Emirburnu Dağı’nın eteklerinde Karakurt adında bir kaplıca vardı. Geçmişi çok uzaklar a gider. 4 mevsim hastaların taşındığı kaplıcada tedavi edilmeyen illet yoktur. Bir zamanlar Kırşehir Beyi’nin oğlu çaresiz bir hastalığa tutulmuş, her tarafı akar, kokar olmuş. Doktorlar ne yaptıysa fayda etmemiş, Bey’in umudu kesilmiş “Bari gözümün önünde öleceğine götürün bir dağa bırakın, orada ölsün. Göz görmeyince gönül katlanır.” demiş.

Çocuğu alıp Emirburnu Dağı’nın eteklerine bırakmışlar. Elbette burada kurtlar, kuşlar parçalarda o da bu illetten kurtulur. Çocuk yapayalnız kol bacak tutmaz, başına geleceği beklerken akşama doğru bir kurt görünmüş. Kurdun karnı kemiklerine yapışmış, uyuzdan tüyleri dökülmüş, her tarafı yara içindeymiş.

Sürüne sürüne dağın eteğinde bataklığa gelmiş, çamura bulanmış, çıkmış. Ertesi gün yine bataklığa gelmiş, çamura girmiş. İki gün sonra canlı kanlı bir kurt olarak ayağa kalkmış ve oradan uzaklaşmış. Kurdun her hareketini izleyen çocuk,, bu çamurda bir keramet olsa gerek diyerek o da sürüne sürüne bataklığa girmiş, çamurları yüzüne gözüne sürmüş.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir köşede kaynayan sudan içmiş, biraz sonra vücudunda bir dirilik, canlılık hissetmeye başlamış. Bir iki derken ayağa kalkmış, yürümüş, üçüncü günde Kırşehir’in yolunu tutmuş. Babasının kapısını çalmış, görenler şaşırmış, gözlerine inanamamışlar. Çocuk olanı biteni anlatmış, Babası bataklığı bir kaplıca haline getirerek üzerine bir kubbe, yanına da bir mescid yaptırıp, hizmete açmış. Adına da KARAKURT KAPLICASI demiştir.

Bulamaçlı Kaplıcası

Kırşehir Çiçekdağı sınarı içerisinde Çiçekdağ’a 4km’dir. Kaplıca suyu içerisinde yararlı, sodyum klorür, bikarbonat ve radyum bulunmaktadır. Sıcaklığı 42 derece olan kaplıca suyu romatizma, nevraljin, nevrit ve kadın hastalıkları tedavisinde önerilmektedir. 20 yataklı bir moteli vardır.

Mahmutlu Kaplıcası

Kırşehir’in kuzey doğusunda Çiçekdağ sınırları içerisinde yer alır. Mahmutlu büyük ve küçük hamam adı verilen iki kaplıcadan oluşmaktadır. Suyu diğer kaplıca sularından daha sıcak (63 derece) ve bol olmasına rağmen gerekli tesislerin bulunmaması nedeniyle yararlanılmamaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi