Kategoriler
Yaşam

Yozgat Kaplıcaları Hangileridir? Tedavi Ettiği Hastalıklar

Yozgat Kaplıcaları

Türkiye kaplıca bakımından oldukça zengindir. Ülkemizin hemen her ilinde kaplıca bulunmaktadır ve bu illerden birisi de Yozgat ilidir. Yozgat ilinde birçok kaplıca ve içmeler bulunmaktadır. Her bir kaplıcanın farklı hastalıklara ve rahatsızlıklara faydası vardır. Yozgat şehrinde bulunan bazı kaplıcalar ve içmeler şu şekildedir;

  • Yozgat Sarıkaya – Sarıkaya Kaplıcası
  • Yozgat Saraykent – Saraykent Kaplıcası
  • Yozgat Akdağmadeni Karadikmen Kaplıcaları
  • Yozgat Boğazlıyan – Boğazlıyan Bahariye Kaplıcası (Cavlak Kaplıcası)
  • Yozgat Sorgun – Sorgun Kaplıcası
  • Yozgat Yerköy – Yerköy Kaplıcası

Yozgat Kaplıcaları, Suyunun Özellikleri ve Tedavi Ettiği Hastalıklar

Kaplıcalar ve tedavi ettiği hastalıkları

Sponsorlu Bağlantılar

Sarıkaya Kaplıcası

Sarıkaya ilçe merkezinde bulunan sıcak su kaynağı iki ayrı noktadan yüzeye çıkmakta olup, 48 C° sıcaklığa ve 28 It/sn. debiye sahiptir. Fiziksel ve kimyasal analizlerden bu suyun florür içeren, oligometalik sular grubundan olduğu ve mevrit, nevralji, kronik ronatizmal hastalıklar, kırıkçılık sekelleri, kadın hastalıkları için kaplıca tedavisinde kullanılabileceği anlaşılmaktadır. Bu sıcak suyun, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde de kaplıca tedavisi maksadıyla istifade edildiği bilinmektedir.

Saraykent Kaplıcası

Yozgat Sivas karayolu üzerinde, Yozgat’a 70 km. mesafedeki Saraykent ilçesindedir. Kaplıca suyu sodyumklorürlü, sodyumbikarbonatlı ve kalsiyumsülfatlı sular grubundandır. Suyun incelenmesi sonucu romatizmal hastalıklarda kırık çıkık sekellerinde, kadın hastalıklarında, nevrit ve polinevritlerde banyo olarak kullanılmasının fay dalı olacağı tesbit edilmiştir. Isı derecesi 74 C° dir.

Karadikmen Kaplıcaları

Yozgat ili Akdağ Madeni ilçesinin 17 km. kuzeybatısındaki Karadikmen Köyü’nde bulunan bu kaplıcanın suyu sülfatlı, sodyum klorürlü sular grubundandır. Kaplıca suyunun sıcaklığı 30-39 derece olup, toplam debisi 0.37 lt/sn. dir. Kaplıcanın suyu çeşitli romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir.

Boğazlıyan Bahariye Kaplıcası (Cavlak Kaplıcası)

Boğazlıyan ilçesine 4.5 km. uzaklığındaki Ba hariye köyü yakınlarında Cavlak mevkünde çıkan bu sıcak su 32 C° arasında sıcaklığa sahip iki kuyudan 320 It/sn. debi ile çıkmaktadır. Ayrıca kuyuların bulunduğu düzlükte bu suların oluşturduğu küçük bir gölet bulunmakta ve yabani hayvanların barındığı bir özellik taşımaktadır. Gölette suyun sıcaklığı 28 C civarındadır. Mevcut raporlardan bugün için boşa akan bu suyun romatizmal hastalıklar, kırık çıkık sekelleri ve kadın hastalıkları için kaplıca tedavisinde kullanılabileceği anlaşılmaktadır.

Sorgun Kaplıcası

Kaplıca Sorgun ilçesine 2 km. mesafede, Yozgat Sivas karayolu üzerindedir. Bu sıcak su kaynağının sıcaklığı 50 C° ile 61 C° sıcak su elde edilmektedir. Fiziksel ve kimyasal analizler sonucunda sül fatlı, sodyum klorürlü, hipertermal, hipertonik sular sınıfına giren bu sıcak su radyoaktif madde magnezyum, kalsiyum ve bor ihtiva etmektedir. Halen kaplıca tedavisinde kullanılan bu suyun ağrılara, kronik iltihaplı hastalıklara, spazm benzeri hastalıklara , kırık çıkık sekellerine ve taşıdığı yüksek orandaki radonun etkisiyle radyoterapik yönden yararlı olduğu bilinmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Yerköy Kaplıcası

Yerköy ilçesinde Ankara Yozgat karayolunun 7. km. içerisinde olup, Yozgat iline uzaklığı 47 km.’dir. Yapılan kimyasal ve fiziksel analizler sonucu klorürlü sülfatlı sular grubundan olan bu suyun bilinen en belirgin özelliği cilt hastalıkları ile ro matizmal hastalıkları iyileştirici olmasıdır. Ayrıca nevrit, nevralji, kırık çıkık sekelleri, kadın hasta lıkları ve kronik romatizmal hastalıklara karşı kaplıca tedavisine uygun olduğu belirlenmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi