Kategoriler
Atatürk Öneriler

Atatürk İlke ve İnkılapları

Atatürk’ün İlkeleri

Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyeti ilan ettikten sonra bir takım ilkeler ve bu ilkeler doğrultusunda bir takım inkılaplar gerçekleştirdi. Bu ilke ve inkılapların amacı yeni kurulan Türkiye Cumhuriyetini belli bir sistem üzerine kurmaktı. Atatürk 6 tane ilke belirledi. Bu ilkeler;

Sponsorlu Bağlantılar
  • Cumhuriyetçilik
  • Milliyetçilik
  • Halkçılık
  • İnkılapçılık
  • Laiklik
  • Devletçilik

Atatürk’ün İlkeleri Kısaca Nelerdir?

Atatürk ilke ve inkılapları

Atatürk’ün Cumhuriyetçilik İlkesi

Mustafa Kemal Atatürk destansı Kurtuluş Savaşını kazanmasından sonra Atatürk, bir takım ilkeler çıkardı. Bunlardan bir tanesi de Cumhuriyetçiliktir. Cumhuriyetçilik bir ülkede yani ülkemizde hakimiyetin millete, ulusa ait olmasıdır. Yani devleti yöneten, yönetme hakkı millettir. “Egemenlik kaytısız şartsız milletindir.” sözü bunu anlatmaktadır.

Atatürk’ün Milliyetçilik İlkesi

Mustafa Kemal Atatürk destansı Kurtuluş Savaşını kazanmasından sonra Atatürk, bir takım ilkeler çıkardı. Bunlardan bir tanesi de Milliyetçilik. Milliyetçilik bir ülkede yani ülkemizde ulusal birliğin ve beraberliğin sağlanması ve milletin bağımsızlığının sağlanmasıdır.

Atatürk’ün Halkçılık İlkesi

Mustafa Kemal Atatürk destansı Kurtuluş Savaşını kazanmasından sonra Atatürk, bir takım ilkeler çıkardı. Bunlardan bir tanesi de Halkçılık ilkesi. Halkçılık ilkesi bir ülkede yani ülkemizde devletin sağladığı imkanlardan milletin, halkın eşit şekilde faydalanmasıdır. Yani halkın eşitliği sağlanmalıdır.

Atatürk’ün İnkılapçılık İlkesi

Ulu önder Atatürk, destansı Kurtuluş Savaşını kazanmasından sonra bir takım ilkeler çıkardı. Bunlardan bir tanesi de İnkılapçılık ilkesi. İnkılapçılık ilkesi bir ülkeyi yani ülkemizi hem modern bir ülke seviyesine ulaştırmaktır. Yani dünyadaki gelişmiş ülkelerden geri kalmamak, çağdaş bir devlet olmaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

Atatürk’ün Laiklik İlkesi

Ulu önder Atatürk, destansı Kurtuluş Savaşını kazanmasından sonra bir takım ilkeler çıkardı. Bunlardan bir tanesi de Laiklik ilkesi. Laiklik ilkesi bir ülkede din işleri ile devlet işlerinin birbirinden ayrılması gerektiği ortaya koyan bir ilkedir. Böylece yasa ve kanunlar bilime ve akla dayandırılarak yapılabilecek. Diğer yandan Laiklik ilkesi sayesinde bu topraklarda yaşayan herkes özgür bir şekilde dinini yaşayabilir, ibadetini yapabilir ve özgür bir vicdana sahip olabilirler. Bütün bunların yanı sıra diğer inançlara ve dinlere de hoşgörülü olmayı gerektirir.

Atatürk’ün Devletçilik İlkesi

Ulu önder Atatürk, destansı Kurtuluş Savaşını kazanmasından sonra bir takım ilkeler çıkardı. Bunlardan bir tanesi de Devletçilik ilkesi. Devletçilik ilkesi bir ülkenin kalkınması demektir. Devlet ile devlet içindeki özel sektörün el birliği ile ülkeyi kalkındırmasıdır.

Atatürk’ün İnkılapları

Atatürk bu ilkeleri tamamlaması için bir takım destekleyici inkılaplarda gerçekleştirdi. Bunlar ise şöyle;

Cumhuriyetçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar

Cumhuriyetçilik ilkesinin kabul edilmesinden sonra bu doğrultuda bir takım inkılaplar yapıldı. Bunlardan birisi Saltanatın kaldırılıp cumhuriyetin ilan edildi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Ayrıca kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildi, 1921-1924 anayasaları kabul edildi ve çok partili hayata geçildi.

Milliyetçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar

Milliyetçilik ilkesinin kabul edilmesinden sonra bu doğrultuda bir takım inkılaplar yapıldı. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu açıldı. Kabotaj Kanunu yani liman işletme hakkının kabul edilmesi. Ayrıca kapitülasyonlar tamamen kaldırıldı.

Sponsorlu Bağlantılar

Halkçılık İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar

Halkçılık ilkesinin kabul edilmesinden sonra bu doğrultuda bir takım inkılaplar yapıldı. Bunlardan birisi Medeni Kanununun kabul edilmesi. Ayrıca bu ilke gereği kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildi, Aşar vergisi kaldırıldı ve Soyadı Kanunu kabul edildi.

İnkılapçılık İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar

Bir yandan şapka kanunu, tekke ve zaviyelerin kapatılması, ölçüler kanunu, soyadı kanunu gibi toplumsal alanda inkılaplar yapıldı. Bir yandan saltanatın kaldırılması, cumhuriyetin ilanı, halifeliğin kaldırılması gibi siyasal alanda inkılaplar yapıldı. Bir yandan yeni harflerin kabulü yani Türk harf devriminin yapılması, Türk tarih kurumunun yeniden oluşturulması gibi kültür ve eğitim alanında inkılaplar yapılmış diğer yandan ise Aşar vergisinin kaldırılması, Türkiye iş bankasının kurulması, Kabotaj kanununun yürülüğe girmesi, tarım, sanayi, ulaştırma gibi alanlarda birçok inkılaplar yapılmıştır.

Laiklik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar

Laiklik ilkesi doğrultusunda saltanat kaldırıldı, halifelik kaldırıldı, Türk Medeni Kanunu kabul edildi, Tekke ve zaviyeler kapatıldı, medreseler kapatıldı, Tevhid-i Tedrisat Kanunu kabul edildi, Maarif Teşkilatı konusunda kanun çıkarıldı, din işleri ve vakıflar anlamına gelen Şeriyye ve Evkaf Vekaleti kapatıldı ve anayasada yer alan “devletin dini İslam’dır” maddesi çıkarıldı.

Devletçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar

Devletçilik ilkesi doğrultusunda İzmir İktisat Kongresinin yapılması, 1. beş yıllık kalkınma planının yapılması gibi faaliyetler yapıldı. Ayrıca yıllarca fabrikalar, yollar ve hastaneler açıldı. Sanayi alanında girişimlerde bulunuldu. Kısacası devlet ile özel sektör işbirliği yaparak yatırımlar yapılmalı ve ülke el birliği ile kalkındırılmalıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi