Kategoriler
Bilim Biyografi

Gregor Mendel Yaşamı ve Bilime Katkıları Hakkında

Gregor Mendel Yaşamı

20 Temmuz 1822 yılında dünya gelen ve 6 Ocak 1884 yılında vefat eden ve tam adı Gregor Johann Mendel olan Mendel, Avusturyalı bir bilim adamı olup aynı zamanda da rahiptir. Gregor Mendel, kalıtım biliminin babası olarak bilinir. Gregor Mendel’in yatığı en önemli çalışmalardan biriside bitkiler üzerinde yaptığı çalışmalardı. Gregor Mendelkalıtım yolunu kullanarak bir türün sonraki nesillere aktarılmasını buldu. Gregor Mendel’in yaptığı çalışmalar 20. y.y. başlarında deneyler ile doğrulandı ve böylece bu çalışmalar biyolojinin temel ilkelerinden oldu.

Sponsorlu Bağlantılar

Gregor Mendel Yasası – Mendel Genetiği

Mendel’in birinci yasasına göre Alellerin ayrışım prensibi, bağımsız ayrışım prensibine eşittir. Buna göre;

  • Şuanda ismine gen adını verdiğimiz birimler belirli bir karakteri belirleyen kalıtsal belirleyicilerdir.
  • Her ergen insanın hücrelerinde bir karaktere ait 2 belirleyici veya 2 allel vardır. Bunlardan birisi dominant diğeri ise resesiftir.
  • Kalıtsal belirleyiciler gamet hücreler sayesinde dölden döle aktarılır.

Gregor Mendel

Mendel’in ikinci yasasına göre Zigotu yani insanların ilk hücresini oluşturan eşey hücrelerin bir araya gelmesi rastlantıya bağlıdır. Buna göre;

  • Bu çalışmalarından dolayı Mendel’e genetiğin babası unvanını verilmiştir. Diğer yandan köpekleri çok sevmesine rağmen bu çalışmaları bezelyelerle yapması da onun başarısına büyük katkı sağlamıştır.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi