Kategoriler
Biyografi Hayvanlar Alemi

Böcekler Hakkında Bilgi ve Böceklerin Özellikleri Yapısı

Böcekler Hakkında Bilgi

Böcekler hakkında bilgi vermeye çalışacağımız bu yazıyı mümkün olduğunda kısa yazmaya çalışacağım. Böcekler, eklem bacaklılar grubuna ait bir türdür. 1 milyonun üstündeki türleri nedeniyle en fazla türe sahip olan canlı türüdür. Dünyanın her yerinde bulunan bu canlılar dünyadaki bütün canlıların neredeyse %90’nı oluşturmaktalar.

Sponsorlu Bağlantılar

Hem karada hemde denizde yaşamaktadırlar. Dış iskeletleri bulunur ve solunumları trake sistemi ile yapılır. Vücutlarındaki solunum sıvısına hemolenf denilir ve bu genellikle renksiz olup yeşil-sarı renkte de olabiliyor. Böcekler hem avlanmak hemde av olmamak için üstün özelliklere sahiptirler.

Genel olarak yumurta ile çoğalırlar. Gelişmeleri ise metamorfoz olarak meydana gelir. Böceklerin bazı türleri koloni halinde yaşarlar. Yaşam ve beslenme şekillerine göre antenleri, bacak yapıları ve ağızlar farklılık göstermektedir.

Böceklerin Özellikleri

Böcekler

Böceklerin Vücutları

Vücutları embriyonik olarak iki tabakadan oluşur. Üst bölümde epidermis ve zar, alt bölümde ise kutis (peritondan oluşan, hücreliince bağ dokusu yapısında kaslar üzerine yığılmış) vardır. Vücutları dışarıdan içeri doğru kutikula, epidermis ve kaide zarı katmanlarından oluşur.

Baş bölgesi, embriyonik olarak kaç segmentten oluştuğu konusunda tartışmalar vardır. Duyargalar ya da antenler, gerçek segmentli değildir. Bunlar kaide, ara bileziği ve kamçı bölümlerinden oluşur. Duyu organları ise pedicellus bölümünde bulunur.

Sponsorlu Bağlantılar

Böcekleri gözleri ise ikiye ayrılır. Bunlar nokta gözler ve basit gözler. Gözlerin görevleri konusunda ise net bilgi henüz bulunmamakta. Ağız parçaları üst dudak, üst çene, alt çene ve alt dudak bölümlerinden oluşur.

Böceklerin göğüsleri, bağları ile karınları arasındadır. Böceklerin kanatları bu bölüme bağlıdır. Bacakları ise her göğüs segmentinde bir çift vardır. Bacakların vücuda bağlandığı yer kalçadır.

Kanatlara gelirsek, hayvanlar aleminin ilk kanatlıları böceklerdir. Ayrıca uçabilen tek omurgasızlar yine böceklerdir. Vücutlarındaki enine damarlar, kanatların sağlamlaşması içindir.

Böceklerde Solunum Sistemi

Böceklerde temel solunum şekli trakedir. Trake sistemi, her organa ulaşabilecek şekilde dallara ayrılmıştır. Dolaşım sisteminin ise solunum sistemine katkısı oldukça azdır. Stigma olarak isimlendirilen solunum delikleri trake sisteminin dışarı açılan bölümleridir. Stigmalar baş bölgesinde yoktur. Böceklerde genellikle 19 çift stigma bulunur.

Böceklerde Sindirim Sistemi

Böceklerdeki sindirim sistemi bağırsaklarda gerçekleşir. Bağırsaklar ise ön, orta ve arka olmak üzer 3 bölümden oluşur. Ön bağırsak yutak, yemek borusu, kursak ve çiğneyici mideden oluşur. Orta bağırsak kör bağırsak, mide ve besi zarından meydana gelir. Son bağırsak ise ince bağırsak, kalın bağırsak ve göden bölümlerinden oluşmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Böceklerde Beslenme

Böcekler, hem etle hemde ot ile beslenirler. Et ile beslenen böceklerin bağırsakları en kısa, bitki ile beslenenlerin bağırsakları uzun ve dışkı ile beslenen böceklerin bağırsakların ise ne uzundur. Genel olarak besinleri karbonhidrat, protein ve yağdır.

Böceklerde Boşaltım Sistemi

Boşaltım sistemi, malpighi tüpleri denen özel yapılardan oluşan böceklerde dışkının şekli bazı türlerde karakteristiktir.

Böceklerde Dolaşım Sistemi

Böceklerdeki dolaşım sistemi, yağ dokusu (yağ cisimcikleri), sırt damarı (kalp, aort), diyafram ve hemolenf (kan) bölümlerinden oluşur.

Böceklerde Üreme

Dişiler erkekleri ararlar. Dişi erkeği ararken bir kimyasal madde olan feromonlardan faydalanır. Erkek ve dişi arasında yapılan kur ise antenleri dokundurmayla yapılır. Yumurtlama ise tek tek yada çoklu halde yapılır. Ama az da olsa yavru veya larva halinde doğuranlarda var.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi