Kategoriler
Biyografi Tarih

Kleopatra Kimdir? Kleopatra’nın Hayatı?

Kleopatra’nın Yaşamı

Günümüz filmlerine konu olan ünlü Mısır Kraliçesi Kleopatra kimdir? Bu kadar şanı ve hala adının anılmasının nedeni nedir? Tarihte kendinden bu kadar söz edilmesinin sebepleri nelerdir? Tüm bunları cevabı yazımızda yer almaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Film ve romanlara konu olan Kleopatra, Roma İmparatorluğu ile olan ilişkilerinden tarihte adından geniş bir yer kaplamıştır. Roma İmparatoru Julius Caesar ve Marcus Antonius ile yaşadığı gizli ilişkilerinden bazılarının ise iddia edildiği bir halk efsanesi ve gerçeklik payı olduğu düşünülen bir tarihi olaydır.

M.Ö. 69-30 yılları arasında yaşayan ünlü Antik Mısır’ın son Hellenistik kraliçesidir. M.Ö.323 yılında büyük İskende Mısır’ı fethettikten sonra buranın hakimi olan Kleopatra, Makedonyalıların varisidir.

kleopatra

Kleopatra’nın gençlik yıllarında babası XII. Ptolemy,  M.Ö. 58 yılında Roma’ya gittiğinden dolayı yönetimi karısı VI. Kleopatra Tryphaina ve büyük kızı IV. Berenice müşterek olarak devraldı.

XII. Ptolemy, döndüğü  zaman  karısı VI. Kleopatra ölmüştü. Bu olaydan dolayı  XII. Ptolemy, Romalı güçlerin de yardımını alarak kızı Berenice’i infaz ettirerek, tahtını geri aldı.

Sponsorlu Bağlantılar

Daha sonra  XII. Ptolemy, 9 yaşındaki oğlunu 18 yaşında olan diğer kızı Kleopatra’yla evlendirdi. Yalnız Kleopatra tek başına hükümdar olmak istiyordu. Babasının müttefiki Pompey kardeşi XIII. Ptolemy’nin destekçileri tarafından öldürüldü.

Kleopatra’nın Ölümü

Kleopatra ile ilgili anlatılan efsanelerde, tek başına tahta çıkmak için yardımı istediği Roma İmparatoru Julius Caesar’a, kendini bir halı içine sarılı olarak kendini sunduğu  ve onun desteğini kazandığı söylenmektedir.

Kleopatr , M.Ö. 41 yılında, Romalı askerî yöneticisi Marcus Antonius’un ilgisini çekti. M.Ö. 31 yılında Antonius ve Kleopatra,  Oktavius’a karşı yaptıkları Aktium Savaşı’nı kaybettiler.  M.Ö. 30 yılında Marcus Antonius, Kleopatra’nın öldürüldüğünü sanarak intihar etti.

Hükümdarlığı  ele geçirmek için yaptığı başarısız teşebüsten sonra, Kleopatra da intihar etti ve tarihteki  önemli bir yerini aldı.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi