Kategoriler
Biyoloji Öneriler

Doğal Kaynakların Sürdürülebilirliği İle İlgili Başarılı Uygulamalar

Doğal kaynakların sürdürülebilirliği ile ilgili Türkiye’de ciddi uygulamalar yapılmakta. Bu konuda birçok proje mevcut.

Doğal Kaynakların Sürdürülebilirliği İle İlgili Başarılı Uygulamalar

Doğal kaynakların sürdürülebilirliği ile ilgili başarılı uygulamalar ülkemizde yapılmaktadır. Ama ilk öce sürdürülebilir doğal kaynak ifadesinin ne anlama geldiğini sizlere açıklayalım.

Sponsorlu Bağlantılar

Sürdürülebilir Doğal Kaynaklar Nedir?

Sürdürülebilir doğal kaynağı, bugün kullandığımız doğal kaynakları gelecek nesillerinde kullanabilmesi için bunların devamlılığının korunması olarak tanımlayabiliriz. Diğer bir deyişle dünyanın mevcut kaynaklarının korunmasını ve gelecek nesillere aktarılması. Örnek olarak hayvanlardan bir fili verebiliriz. Eğer fillerin bilinçsizce avlanmasına izin verilirse bundan 100 yıl sonra fillerin nesli tükenebilirsin.

İLGİLİ YAZI: Doğal Kaynak Nedir? Doğal Kaynaklar ve İnsan Faaliyetleri

Peki neden bu konuda dikkatli davranmalıyız? Çünkü dünya nüfusu hızla artmakta ama dünyadaki doğal kaynakların miktarı belli. Dolayısıyla artan nüfusun doğal kaynakları daha dikkatli ve bilinçli kullanmalı.

İLGİLİ YAZI: Canlıların Nesillerinin Tükenmesinin Nedenleri

Türkiye’de Doğal Kaynakların Sürdürülebilirliği İle İlgili Başarılı Uygulamalar

Doğal kaynakların sürdürülebilirliği konusunda alınan önlemler doğal kaynakların korunması, geliştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla yer verilmesi, geri dönüşüm v.b.

Doğal kaynakların sürdürülebilirliği ile ilgili başarılı uygulamalar
Doğal kaynakların sürdürülebilirliği ile ilgili başarılı uygulamalar

1 – Doğal Kaynakların Sürdürülebilirliği Uygulamaları – Ağaçlandırma Projeleri

Bu nedenle Orman ve Su İşleri Bakanlığı erozyonla mücadele etme alanında önlemler almakta. Bunun için potansiyel ağaçlandırma sahalarını belirleyerek bitki örtüsü ile kaplama çalışmaları yapmaktadır. Ayrıca kurulacak baraj gölleri altında kalan özellikli bitkilerin korunması, taşınması ve çoğaltılması ile ilgili çalışmalar, heyelan ve sel tehlikesi olan bölgelerde rehabilitasyon amacıyla önlemler almaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

İLGİLİ YAZI: Doğal Kaynaklar ve Ekonomi İlişkisi

Bunların yanı sıra yabani hayatın korunması ve avlanma, millî parkların korunması, endemik bitkilerin korunması ve yetiştirilip çoğaltılması gibi birçok konuda projeler geliştirip başarılı uygulamalar yapmaktadır. Bu nedenle tabiatta bulunan yaralı, hasta, yardıma muhtaç yabani hayvanları (şahin, leylek, karabatak, kaya kartalı, pelikan, puhu kuşu, ayı, yılan, kertenkele, deniz kaplumbağası, sincap, yaban keçisi, karaca, tilki v.b.) tedavi ve rehabilite etmek amacıyla farklı bölgelerde yabani hayvan kurtarma ve rehabilitasyon merkezleri kurulmaktadır. Bu tarz merkezlerin sayısının artırılması çalışmaları da yapılmakta.

İLGİLİ YAZI: Çevremizde Bulunan Enerji Kaynakları

2 – Doğal Kaynakların Sürdürülebilirliği Uygulamaları – Bal Orman Projeleri

Bu projenin asıl amacı arıcılığı desteklemek değil aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin korunması, gelecek nesillere aktarılması, sürdürülebilir gıda güvenliği ve erozyonun önlenmesi. Bal ormanı oluşturmak için uygun alanlar tespit edilerek bu alana uygun bitki türleri seçilip dikimleri yapılmaktadır. Bölge halkı da arıcılık konusunda teşvik edilmektedir. Bu proje ile hem bal üretimi ve ihracatı artırılmakta hem de çok sayıda arazi, bitki örtüsü ile kaplanarak erozyonla mücadele gerçekleştirilmektedir.

İLGİLİ YAZI: Biyoçeşitliliğin Azalmasının Nedenleri Nelerdir?

3 – Doğal Kaynakların Sürdürülebilirliği Uygulamaları – Deniz Canlılarının Korunması Projeleri

Bir diğer proje, su ürünleri avcılığının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yapılan çalışmada, yumurtlama döneminde olan balıkların yuvalarının bozulmaması ve küçük balıkların büyüyüp gelişmesine fırsat verilmesi için belli dönemlerde balıklar avlanmaktadır. Bir diğer ismi balık avı yasağı. bu uygulama sayesinde belli yıllarda denizlerde yok olacak derecede azalan hamsi balığının sayıca artışı tekrar sağlanmıştır. Ayrıca diğer av hayvanları için de uygun yasalar ve düzenlemeler getirilmiştir. Çünkü av hayvanlarının kontrolsüz avlanması nesillerinin tükenmesine yol açmaktadır.

İLGİLİ YAZI: Doğal Kaynakların Kullanım Amaçları (Kısaca)

4 – Doğal Kaynakların Sürdürülebilirliği Uygulamaları – Rüzgar Enerjisi Projeleri

Son yıllarda Türkiye, bu alanda ciddi adımlar atmıştır. Marmara Bölgesi ve Ege kıyıları bu bakımdan yüksek bir potansiyele sahiptir. Dev rüzgâr türbinleri (rüzgâr santralleri) sayesinde rüzgâr enerjisi doğrudan elektrik enerjisine çevrilebilmektedir.

İLGİLİ YAZI: Yenilemez Enerji Kaynakları

5 – Doğal Kaynakların Sürdürülebilirliği Uygulamaları – Yeşil Binalar Projeleri

Bir diğer proje, yeşil binalar projesidir. Bu uygulamayla Yeşil Binalar ile çevre dostu yerleşim alanları oluşturulması amaçlanmaktadır. Türkiye bu konuda dünyada ilk on ülke arasında yer almaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

6 – Doğal Kaynakların Sürdürülebilirliği Uygulamaları – Geri Dönüşüm Projeleri

Önemli projelerden birisi de geri dönüşümdür. Bu projenin hedefi, ham madde ve enerji tüketimini azaltmak, çöp ve atık malzeme miktarını azaltarak çevre kirliliğini önlemeye çalışmaktır. Kâğıt, plastik, cam vb. atıklar geri dönüştürülerek doğal kaynakların (ağaçlar, petrol, enerji gibi) sürdürülebilirliği hedeflenmektedir. Ayrıca organik atıkların (çiftlik hayvanlarının gübresi, evsel atıklar, tarla, bahçe atıkları vb.) hem geri dönüştürülmesi hem de bu atıkların yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanılması hedeflenerek ülkemizin farklı bölgelerinde Biyogaz üretim tesisleri kurulmuştur. Biyogaz üretimi ile fosil yakıtların sürdürülebilirliği hedeflenmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi