Kategoriler
Biyoloji Öneriler

Mantarların Biyolojik ve Ekonomik Önemi

Mantarların Biyolojik ve Ekonomik Önemi Nedir?

Mantarların biyolojik ve ekonomik önemi hakkında çok detaya girmeden bilgi vermeye çalışacağız. Tabi bu konu mantarların faydaları ve zararları olarak da adlandırılabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Mantarların Biyolojik Önemi

Mantarların Faydaları Nelerdir?

Ekosistemin önemli bir parçası olan mantarlar, bitkisel ve hayvansal yapıları çürütmekte ve böylece bunlardaki elementleri serbest bırakmaktalar. Hatta orman ekosistemdeki karbondioksit (CO2) salınımını da mantarlara borçluyuz. Mantarların bir diğer önemli görevi toprağı humus bakımından zengin yapar ve toğrağı bitkilerin gelişimine uygun hale getirir.

Bazı mantarlar ise birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadırlar. Örneğin bakteriyel hastalıklarda mantar, ilaç olarak kullanılır. Diğer yandan aynı yöntemle tarım ilaçları ve biyolojik silahlarda yapılmakadır. Ama şunu da unutmayalım ki mantarların zehirli olanları da var. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır.

Mantarların Zararları Nelerdir?

Mantarlar, birkaç sınıfa ayrılırlar. Bunlardan parazit mantarlar kaşıntı, saçkıran, ağız bölgesinde pamukçuk, akciğer rahatsızlıkları v.b. hastalıklara neden olurlar.

Mantarların Biyolojik ve Ekonomik Önemi

Mantarların Ekonomik Önemi

Bir diğer mantar sınıfı olan ayrıştırıcı mantarlar, organik maddeleri inorganik maddelere dönüştürürler. Bu nedenle doğadaki madde döngüsünde büyük rol oynarlar. Başka bir mantar sınıfı olan maya mantarları, fermantasyon yapabilmekteler. Bu nedenle bu mantar türü, ilaç ve deterjan yapımında kullanılırlar. Başka bir mantar türü olan küf mantarlarından penisilin elde edilmiş ve dolayısıyla bakteriyel hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadırlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Birçoğumuzun da bildiği bazı şapkalı mantarlar besin olarak da tüketilmekteler. Çünkü bu şapkalı mantarlar protein, mineral ve B vitamini bakımından zengindirler.

Mantarların Kullanım Alanları

1 – Fırın ve fermantasyon endüstrisi

2 – Alkollü içki yapımı

3 – Sitrik asit yapımı

4 – Ekmek yapımı

5 – Bazı peynirlerin yapımı

6 – Penisilin gibi bazı bazı antibiyotiklerin yapımı

7 – Amilaz ve pektolaz gibi bazı enzimleri yapımı

8 – Gibberellin gibi bazı hormonların yapımı

9 – Tarım ilacı yapımı

10 – Biyolojik silah yapımı

11 – Besin olarak tüketim

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi