Kategoriler
Coğrafya

Biyoçeşitlilik Nedir? Biyoçeşitliliğin Yeryüzündeki Dağılışı

Biyoçeşitlilik, Biyom, Habitat Ne Demektir?

Bir bölgede bulunan genlerin, canlı ve cansız varlıkların oluşturduğu birlikteliğin ve ekolojik olayların meydana getirdiği bütüne biyoçeşitlilik denir. Diğer yandan aynı iklim koşulları ve bitki örtüsünün egemen olduğu geniş bölümleri belirten, diğer bir deyişle benzer hayvan ve bitki topluluklarını bir arada barındıran geniş yaşam ortamlarına Biyom, herhangi bir canlı türünün yaşam alanına ise Habitat denir.

Sponsorlu Bağlantılar

Biyoçeşitliliği Etkileyen Faktörler

1 – Doğal Faktörler; İklim, yer şekilleri, toprak

2 – Biyolojik Faktörler; İnsan, hayvanlar, bitkiler

3 – Palecoğrafya; Kıtaların kayması, iklim değişiklikleri

Biyoçeşitliliğin Dünyadaki Dağılışı, Biyom Çeşitleri ve Özellikleri

Yağmur Ormanları Biyomu

Yıllık 1750–2000 mm’den fazla yağışa dayalı, yüksek yağış miktarı ile bütünleşik ormanlara Yağmur Ormanları denir. 0 derece ile 10 derece arasında kuzey ve güney paralellerinde bulunurlar. Yıl boyunca nemli ve sıcak olup yüksek ağaçlardan, ot ve çalılardan oluşur. Yıl boyunca yeşil yayvan yapraklı bitkiler vardır. Başta yılan, kurbağa, kertenkele, jaguar, yarasa, kartal, maymun türleri v.b. olmak üzere birçok hayvan yaşamaktadır.

Savan Biyomu

Tropik yağmur ormanları ve kuru çöller arasında bulunan geçiş bölgesinde bulunan geniş çayırlara Savan denir. 10 derece ile 20 derece arasında kuzey ve güney paralellerinde bulunurlar. Yazları sıcak ve nemli iken kışları kuraktır. Yağış yağdığı dönemlerde uzun boylu otlar vardır. Bu bölgelerde başta aslan, kaplan, zürafa, zebra, fil, bizon, timsah, devekuşu olmak üzere birçok hayvan yaşamaktadır.

Çöl Biyomu

Yıllık 250 mm ve altı yağış alan bölgelere Çöl denir. Her mevsim kurak olan çöllerde geniş gövdeli, kuraklığa dayanıklı kaktüs ve ot gibi bitkiler bulunur. Başta deve, yılan, kertenkele, akrep, fare gibi hayvanlar vardır.

Yaprak Döken Ormanlar Biyomu

Orta kuşak karalarının batı kısımlarında bulunan bu ormanlarda adından da anlaşılacağı gibi kışın yapraklarını döken ağaç türleri bulunmaktadır. Yazları sıcak ve kışları kurak olmasına rağmen her mevsim nemlidir. Bu ormanlarda bir çok hayvan türü yaşaamını sürdürmektedir. Geyik, sincap, ayı, gelincik, kuşlar, sürüngenler ilk akla gelen hayvanlardır.

Sponsorlu Bağlantılar

Ilıman Çayırlar Biyomu

Orta kuşak karalarının iç kesimlerinde bulunan ve yazları sıcak, kışları ise kurak ve kar yağışlı olan bu bölgelerde ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yeşeren otsu bitkiler yetişir. Ayı, kurt, tilki, kanguru, tavşan, kuşlar, böcekler bu bölgelerde yaşayan başlıca hayvanlardır.

Çalı Biyomu

Orta kuşak ve Akdeniz ikliminin etkin olduğu ve yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı olan bu bölgelerdemaki bitki vardır. Kokarca, yaban keçisi, kuşlar, böcekler, tilki bu bölgelerde yaşayan başlıca hayvanlardır.

İğne Yapraklı Ormanlar Biyomu

Orta kuşak soğuk bölümlerinde bulunan ve yazları serin, kışları ise soğuk ve kar yağışlı olan bu bölgelerde tayga ormanları hakimdir. Geyik, tavşani tilki, kurt, samur, vaşak, kunduz, kuşlar, böcekler bu bölgede yaşayan başlıca hayvanlardır.

Tundra Biyomu

Kutuplara yakın olan bu bölgede yazın yeşeren otlar, yosunlar, likenler ve bodur bitkileri yetişmektedir. Ren geyiği, boz ayı, kutup tilkisi, kurt, vaşak, tavşani samur, kuşlar, böcekler bu bölgede yaşayan başlıca hayvanlardır.

Deniz Biyomu

Denizlerde bilindiği gibi bitki olarak yosunlar vardır. Bu bölgelerde bulunan hayvanlar balık, mercan, midye, yengeç, ahtapot gibi deniz canlılarıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Tatlı Su Biyomu

Sazlık, kamış, nilüfer gibi bitkiler yetişir ve kurbağa, yengeç, yılan, böcekler gibi hayvanlar yaşarlar.

Dağ Biyomu

Çayır bitkilerinin olduğu bu bölgelerde ayı, tilki, tibet öküzü, kartal, dağ keçisi, tavşan, kuşlar, böcekler gibi hayvanlar yaşarlar.

Kutup Biyomu

Her mevsim sıfır derecenin altında bir soğukluğa sahip bu bölgelerde hiç bir bitki bulunmaz. Penguen, fok, kutup tilkisi, kutup ayısı yaşayan başlıca hayvanlardır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi