Kategoriler
Coğrafya

Doğu Anadolu Bölgesinde İklim ve Bitki Örtüsü

Doğu Anadolu Bölgesinin İklimi ve İklim Özellikleri

Bildiğiniz gibi Doğu Anadolu Bölgesi Türkiye’nin doğusunda bulunur. Genel olarak Doğu Anadolu Bölgesi ikliminin özellikleri yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve sert olmasıdır. Ama Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Van Gölü, çevresinde bulunan yerlerdeki ikliminin farklılıklar göstermesine neden oluyor. Bu nedenle Van Gölü çevresinde ılıman bir iklim görülmektedir.

Ağrı, Kars ve Erzurum illeri kış mevsiminde bu bölgenin en soğuk ve sert geçen illeridir. Iğdır gibi ova olan alanlarda kışları karasal iklim daha yumuşaktır. Van Gölü çevresinde bulunan yerler ise bu gölün etkisi ile yine ılımanlaşır. Kış mevsimi uzun sürer ve sıcaklık -40 santigrat dereceye kadar düşer. Öyle ki kışın birçok köy yolu ulaşıma kapanır. Yaz mevsiminde ise gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok fazladır.

Sponsorlu Bağlantılar
Erzurum
Erzurum İklimi

Doğu Anadolu Bölgesi Bitki Örtüsü

Bilindiği gibi Doğu Anadolu Bölgesinin bitki örtüsü bozkırdır yani step bitki örtüsüdür. Fakat coğrafi bölge olarak bakıldığında komşu coğrafi bölgelere yakın olan yerlerde yeşil alanlar etkisini göstermektedir.

Erzurum
Erzurum Bitki Örtüsü

Ayrıca Doğu Anadolu Bölgesinin ortalama %10’u ormanlık arazidir. Bu ormanlık alanlarda bulunan ağaç türlerinin en başında sarı çam, iğne yapraklı ağaç, meşe gelir. Bölgenin iklim ve bitki örtüsü burada yaşayan insanları hayvancılık ve tarıma yönlendirmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi