Kategoriler
Fizik

Çevremizdeki Işık Kaynakları

Işık Nedir? Işık Kaynağı Türleri

Işık bir enerji çeşidi olup görmemizi sağlar. Çevresini aydınlatan herşey ışık kaynağıdır. En büyük ışık kaynağı ise Güneş’tir. Doğamızda bulunan bu ışık kaynakları iki çeşittir. Bunlar DOĞAL IŞIK KAYNAKLARI ve YAPAY IŞIK KAYNAKLARI’dır.

Sponsorlu Bağlantılar

Doğal Işık Kaynakları

Doğada bazı ışık kaynakları kendi kendine ışık üretirler. İşte bu ışık kaynakları doğal ışık kaynaklarıdır. Doğal Işık kaynaklarına örnek verecek olursak; Güneş, ateş böceği, yıldırım, yıldızlar v.b.

Yapay Işık Kaynakları

Biz insanlara ışık kaynakları çoğu zaman her vakit gerekiyor. Ama doğal ışık kaynakları bunu sağlayamıyorlar. Örneğin insanlara gündüzleri olduğu kadar geceleri de ışık gerekiyor. Ama gece Güneş kaybolduğu için her yer karanlık oluyor. Bu yüzden de insanlar kendilerine yapay ışık kaynakları üretmekte. Yapay ışık kaynaklarına örnek olarak ampul, mum, el feneri, mum v.b.

Etrafımızdaki ışık kaynakları

Isı Veren ve Isı Vermeyen Işık Kaynakları

İster doğal ışık kaynakları olsun ister yapay ışık kaynakları olsun bu ışık kaynaklarından bazıları etraflarını aydınlatırken aynı zamanda çevrelerine ısı da verirler. Örneğin Güneş ve mum gibi. Ama bazı ışık kaynakları da çevrelerini aydınlatırken hiçbir şekilde çevrelerine ısı vermezler. Bunlara ise ateş böceği ve floresan lambalar örnek verilebilir.

Işık Yansıtan ve Işık Yansıtmayan Cisimler

Doğada gerek doğal cisimler olsun gerekse yapay cisimler olsun birçok cisim ışık kaynağı olmadıkları halde bir ışık kaynağının ışığına maruz kaldığında o ışık kaynağının ışığını yansıtabilirler. Bu sayede birçok cismi ışık vurduğu zaman görebiliyoruz.Örneğin bir masa ışık kaynağı değildir ama ışık vurduğu zaman ışığı yansıtır ve bu sayede baktığımız yönde bir masa olduğunu görürüz. Yol kenarlarında geceleri ışık vurduğunda parlayan trafik levhaları yine örnek olarak verilebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bazı cisimlerde ışık kaynağı olmadıkları halde ışık kaynaklarının ışıkları sayesinde ışık kaynağı gibi görünmekteler. Buna en güzel örnek dünyamızın uydusu Ay’dır. Ay, Güneşten aldığı ışığı dünyamıza ve etrafına yayar ve bu yayma sırasında kendisi ışık kaynağı imiş görünür. Ayrıca bazı gezegenlerde Ay gibi ışık kaynağı imiş gibi görülmekte.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi