Kategoriler
Fizik

Isınma ve Soğuma Nedir? Genleşme ve Büzülmenin Faydaları ve Zararları

Isınma ve Soğuma Ne Demektir?

Bilindiği gibi madde 3 halde bulunmaktadır. Bunlar katı, sıvı ve gazlardır. Maddenin bu farklı hallerine ısı verildiğinde yada ısıları alındığında farklı özellikler göstermekteler. Çünkü bir maddeye ısı verdiğin zaman sıcaklığı artar, soğuttuğun zaman ise sıcaklığı azalır. Örneğin elektrik telleri veya telefon telleri yazın ısındıkları için aşağıya sarkarlar, kışın ise gergin olurlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Maddeler ısındığı zaman genleşirler ve genleştikleri zaman hacimleri büyür. Genleşme oranı en az katılardadır. En fazla ise gazlardır. Yani bir katı maddeye ısı verirseniz gazdan daha az genleşir. Genleşme oranı “Katı<Sıvı<Gaz” şeklindedir.

Isınma ve Soğumanın Yararları

Isınma ve soğuma sonucu meydana gelen genleşme veya genleşmenin tersi olan büzülme olayı insanlara birçok fayda getirmiştir. Örneğin sıcaklığı bildiğiniz gibi termometre ile ölçeriz. İşte bu termometre sıvıların genleşme sayesinde yapılmaktadır. Buzdolaplarında, ütülerde, kalorifer kazanlarında elektrikli fırınlarda kulanılan termostat örneğini de verebiliriz. Genleşme miktarları aynı olmayan iki metal kullanılarak ile termostat yapılır. Bunlar gibi günlük hayatımızda birçok alanda genleşme ve büzülme olaylarından yararlanılmaktadır.

Isıma ve soğuma (Genleşme-büzülme)

Isınma ve Soğumanın Zararları

Isınma ve soğuma olaylarının yani genleşme ve büzülme olaylarının faydası olduğu gibi zararı da vardır. Örnek olarak ısınan bir katı cisim aniden soğursa kırılabilir. Tren rayları döşenirken yazın genleşme oranına göre arada boşluklar bırakılır. Eğer boşluk bırakılmazsa tren rayları genleşmeden dolayı eğilirler. Ayrıca eğer doğru hesaplanmazsa kışın genleşen telefon veya elektrik telleri kopar.

Isınma ve Soğuma Grafiği

Aşağıdaki grafiklerde bir maddeye ısı verilirse yada soğutulursa meydana gelecek değişimler gösterilmektedir. Madde katı, sıvı ve gaz halleri arasında sıcaklığa bağlı olarak değişmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Isınma soğuma (genleşme) grafiği-1

Isınma soğuma (genleşme) grafiği_2

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi