Kategoriler
Fizik

Vektör Nedir? Skaler ve Vektörel Büyüklük Nedir? Vektör Elemanları

Vektör Ne Demektir?

Fizikte kullanılan bir ölçme yöntemi olan vektör, doğrultusu, yönü, uzunluğu belirli olan ve bir ok işaretiyle gösterilen doğru çizgilere denilmektedir. Vektörleri tam anlamak için ise skaler büyüklük ve vektörel büyüklüklere ihtiyaç vardır.

Sponsorlu Bağlantılar

Skaler Büyüklük ve Vektörel Büyüklük

10 metre, 50 kilogram, 100 newton gibi yalnızca sayılarla ifade edilebilen ve bir birimi olan büyüklüklere skaler büyüklük denir. Skaler büyüklük ise kütle, sıcaklık, güç, zaman, iş v.b. olarak incelenmekte. “Kamyon çarşıdan kahveye doğru saatte 100 kilometre hızla geliyor.” cümlesinde olduğu gibi bir vektörün yönü, şiddeti, başlangıç noktası ve doğrultusu bilinen büyüklüklere vektörel büyüklük denir.

vektör ve elemanları

Vektör Elemanları

Vektör elemanları 4 tanedir. Bunlar uygulama noktası, büyüklük, yön ve doğrultudur.

Uygulama Noktası; Vektörel büyüklüğün başlangıç noktası denir. Yukarıdaki vektörün uygulama noktası O noktasıdır.

Büyüklük; Vektörün sayısal değeridir. Örneğin K vektörünün büyüklüğünün değeri 4 birimdir.

Yön; Vektörel büyüklüğün yönü,doğru parçasının ucuna konulan okun yönündedir. Şekildeki K vektörünün yönü O dan A ya yöneliktir. Veya doğu yönündedir.

Doğrultu; Vektörel büyüklüğün hangi doğrultuda olduğunu gösterir. Şekilde K ile L vektörlerinin yönleri zıt fakat her ikisi de kuzey–güney doğrultusundadır.Buna göre, birbirlerine paralel olan vektörler çakışık olmasalarda doğrultuları aynı olur.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi