Kategoriler
Genel Kültür Öneriler

Nirvana Nedir? Hinduizm ve Budizm’de Nirvana

Nirvana Ne Demekir? Kelime Anlamı Nedir?

Nirvana kelimesi, Sanskrit dilindeki “nir” ve “va” kelimelerinin kökeninden gelen bir kelimedir. “nir”, dışarı anlamına gelmekte, “va” ise nefes vermek, üflemek anlamına gelmektedir. Bu kelimelerden türeyen Nirvana kelimesi birçok dinde manevi kurtuluşa ermek anlamı taşımaktadır. Kelime olarak anlamı ise dışarıya üflenmiş veya dışarıya esmiş olarak ifade edilmektedir.

Nirvana ve Hinduizm

Hinduizm inancına ve yoga felsefesine göre bir insanın öldükten sonra tekrar doğma ihtiyacı olmayacak dereceye ulaşması demektir.

Sponsorlu Bağlantılar

Nirvana ve Budizm

Nirvana, Budizm dininin temel ilkelerinden birisidir. Gautama Buda’ya göre dünyanın nedensellik kuralı olarak nitelendirilen bir karma yasası bulunmakta. Nirvana, işte bu karma yasasından tamamen arınmış demektir. Çünkü Gautama Buda’ya göre dünyada yaşanan acıların sebebinin dünyevi arzular ve maddi isteklerdir. Nirvana derecesi dünyevi arzular ve maddi isteklerin sona erdirilerek bu acıların bitmesini sağlar. Yani dünyayı bir çile yeri olarak gören Budizm bu çileden kurtulmanın yolunu da Nirvana olarak benimsemiş durumda.

nirvana nedir

Nirvana ve Budist Asanga

Bu inanışta Nirvana, yaşamdan sonraki aleme ait bir ödül olmadığı benimsenmiştir. Dolayısıyla bu inanışa göre Nirvana bu dünyada kişinin ruhsal gelişimi sonucu erişebileceği bir ruh halidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi