Kategoriler
Genel Kültür

Satranç Nedir? Satranç Nasıl Oynanır ve Nasıl Öğrenilir?

Satranç Nedir? Satranç Nasıl Oynanır?

Satranç zeka oyunları arasında popüler olan bir oyundur. Bir adet oyun tahtası vardır ve 32 adet taşı vardır. 64 karelik bir tahta üzerinde 32 taşla oynanır. 2 kişi ile oynanır ve beyaz taşla başlanır. Ayrıca satranç taşlarını dizerken vezir her zaman kendi renginde olmak zorundadır. Satrançta oyunu mat eden kazanır. Yani Şah taşını yiyen kazanır. Bu oyunun sonucunda 3 ihtimal vardır. Galibiyet, malubiyet ve beraberlik.

Sponsorlu Bağlantılar

Satranç Nasıl Öğrenebilirim?

Satranç genellikle kitaplar, aile yada hoca yardımıyla öğrenilmektedir. Taşların dizilimi, taşların hareketleri, taşların ne işe yaradığı ve zamanlar taşların puanları öğrenildikten sonra oyun başlar. Satranç öğrenilirken en çok bilgisayar oyunlarından faydalanılmaktadır. Bütün bunların dışında okullarda satranç dersleri olduğu için okullarda öğrenme imkanı daha iyi. Zira Milli Eğitim Bakanlığı, satranç dersini müfredata eklediği için çocuklar öğrenmekte zorluk çekmemekteler. Ayrıca bazı insanlar kulaktan dolma bilgilerle öğrenmekteler. Böyle olunca da bazı bilgiler yanlış olmakta ve bu yanlış bilgiyi doğru bilgiymiş gibi iddaa edip tartışmalar yaşanmaktadır.

Satranç Tahtası ve Taşların Dizilişi
Satranç Tahtası ve Taşların Dizilişi

Satrancın Yararları

Hızlı düşünme, muhakeme yeteneği, zamanı düzenli kullanma, sistemli çalışma gibi faydaları vardır. Matematik ve geometri alanlarında başarı oranını artırmaktadır. Çünkü matematik ve geometriye çok büyük bir etkisi olduğu kanıtlanmıştır.Belki de en önemli faydası zamanı düzgün kullanabilmektir. Çünkü eğitim ve öğretim gören öğrenciler saatlerce süren sınavlara girmekteler ve bu sınav süresinde zamanı iyi kullanamayan öğrenciler olmakta. İşte satrancın faydası bu gibi durumlarda ortaya çıkıyor. Dikkat ederseniz satrançta başarılı olanlar sınavlarından daha yüksek puanlar alabilmekteler.

Satrancın Amacı

Satrancın tek bir amacı var. O amaçta rakibin şahını mat etmektir. Bunu yaparken de belirli kurallar uygulanır. ŞAhı mat etmek için rakibin taşlarını mat etmek, puan ve pozisyon olarak üstün olmak gibi. Şahı mat etmek demek siz gerekli taşınız ile rakibin şahına mat çektiğinizde rakibinizin şah taşı hiçbir şekilde oynayamıyorsa şah mat olmuştur ve sizde böylece oyunu kazanmışsınızdır. Eğer 2 tarafta birbirinin şahını mat edemiyorsa oyun berabere biter.

Satrançta Hangi Taşlar Vardır?

Satranç oyununda taşların isimleri piyon, kale, fil, at, vezir ve son olarak şahtır. Bunların sayıları ise 8 adet piyon, 2 adet fil, 2 adet kale, 2 adet at, 1 adet vezir ve 1 adet şah. Bu taşlar içinde fil ve at hariç diğer bütün taşlar düz hareket eder.

Sponsorlu Bağlantılar

At; L şeklinde ilerler ve yer. 3 ileri-geri 1 sağa sola yada 3 sağa-sola 1 ileri-geri şeklinde.

Piyon; başlangıçta 2 kare ilerlerken sonrasında her zaman 1 kare ilerlerler. Rakip taşı erken de çapraz 1 kare olarak yerler.

Kale; Düz olarak ilerlerler ve düz olarak yerler.

Fil; her zaman kendi renginde bulunan fil, çapraz olarak ilerler ve çapraz olarak rakip taşı yer.

Vezir; Kale ve fil taşlarının birleşik hali diyebiliriz. Çünkü vezir her yöne istediği istediği kadar gider ve yer.

Şah; İstediği her yere gider ve yer ama sadece 1 kare ilerleyerek.

Rok Nedir?

Eğer oyun başladığından itibaren şah ve kale ile hiçbir hamle yapılmamışsa istenildiği taktirde ve arada taş olmamak şartı ile şah kaleye iki kare yaklaşır ve kale de şahın üstünden atlayarak hemen şahın yanına gelir. Şaha mat çekilmişse mattan kurtulmadan rok yapılamaz. Şah mattan kurtarıldıktan sonra rok yapılabilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Rok
Rok

Satranç Antrenörü Olmak İçin Ne Yapmalıyım?

Satranç antrenörü olmak için Satranç Federasyonundan alınan belge almak gerekir. Antrenörün yaptığı şey, oyunculara satrancı öğretmek, satrancı sevdirmek ve turnuvalar ve benzeri etkinlikler için oyuncuları hazırlamaktır. Satranç antrenörlüğü girilen satranç kursundan alınan belge ile yapılmaktadır. Satranç antrenörlüğü kursları 5-6 gün sürmektedir ama bu süre değişebilir. Bunların yanı sıra kurslarda satranç bilgisi, antrenörlük becerisi, beslenme ve antrenör etiği gibi bilgiler öğretilmektedir. Satranç antrenörlük kursları 30 ve üzeri katılım olursa bulundukları il veya ilçede açılmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi